12 potraw wigilijnych, czyli co podać na wigilijny stół [LISTA]
Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a dań wigilijnych musi być dwanaście. Każdego z nich trzeba spróbować, bo wówczas będzie sprzyjało nam szczęście przez cały rok. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się:
- Karp smażony lub karp w galarecie
- Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Fasola z suszonymi śliwkami
- Paszteciki z grzybami
- Kasza z suszonymi grzybami
- Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
- Makiełki
- Kutia
- Zupa migdałowa
- Kulebiak z kapustą i grzybami
Źródło: Dzień Dobry TVN
12 potraw wigilijnych: barszcz, uszka, karp [PRZEPISY, POTRAWY WIGILIJNE, JAK SZYBKO ZROBIĆ]
Jakie dania wigilijne powinny pojawić się na naszym stole?
Potrawy wigilijne: Barszcz z uszkami [przepis]
Barszcz:
- 2 kg buraków ćwikłowych
- 7 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- sok z cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
Ciasto na uszka:
- 20 dag mąki
- łyżka oleju
- sól
Nadzienie:
- grzyby z wywaru
- łyżka tartej bułki
- łyżka masła
- cebula
- jajo
- pieprz
- sól
12 potraw wigilijnych: Barszcz z uszkami: Przygotowanie:
1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.
2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie.
3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy.
4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka.
5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.
Potrawy wigilijne: karp smażony [przepis] i po karp żydowsku [przepis]
Potrawy wigilijne: Smażony karp:
Składniki:
- karp
- sól
- pieprz
- do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej)
Przygotowanie:
1. Jeśli czynności związane z pozbawieniem karpia życia i wnętrzności mamy już za sobą, przechodzimy do sedna sprawy.
2. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia.
3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.
Potrawy wigilijne: Karp po żydowsku
Składniki
- karp
- sól
- 10 dkg cebuli
- pieprz
- 8 dkg marchwi
- ziele angielskie
- 8 dkg pietruszki
- kawałek liścia bobkowego
- 10 dkg selera
- 1 dkg żelatyny
- 2 dkg cukru
Sposób przygotowania:
1. Karpia kroimy "na dzwonka" w poprzek. Warzywa kroimy w krążki i układamy w małym rondlu.
2. Na warzywa układamy kawałki karpia, dodajemy sól, cukier oraz warzywa.
3. Zalewamy wodą, aby przykryła całość, gotujemy powoli przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
4. Gdy warzywa zmiękną, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, podgrzewając i mieszając. Żelatyną zalewamy potrawę, którą odstawiamy od ognia i podajemy w naczyniu, w którym gotowaliśmy.
Potrawy wigilijne: Kapusta z grzybami [przepis], kapusta z grochem [przepis]
Kapusta z grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 15 dag grzybów suszonych
- suszone śliwki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Grzyby i śliwki zalewamy na noc wodą, oglądamy dzień przed wigilią "Kevin sam w domu" i idziemy spać.
2. Następnego dnia pokrojone i pozbawione pestek śliwki, kapustę, pokrojone jabłka i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy do tego kminek, ziele, pieprz i liść laurowy. Mieszamy i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy, następnie dusimy na małym ogniu.
3. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy grzyby w 0,5 litra wody. Po ugotowaniu, kroimy w paski i wraz z wodą, w której się gotowały, dodajemy do całości - dusimy 20-30 minut.
4. Zasmażkę przygotowujemy z mąki i oleju oraz kilku łyżek kapusty. Po dodaniu do garnka, trzymamy jeszcze na małym ogniu, mieszając całość przez kilka minut.
Potrawy wigilijne: Kapusta z grochem
Składniki:
- 25 dag grochu łuskanego
- pół kilograma kapusty kiszonej
- liść laurowy; ziele, sól, pieprz
- oliwa
- masło
Przygotowanie:
1. Groch namaczamy i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy, masła i liściem laurowym.
2. Kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy, dodając przyprawy: sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, może być również imbir i curry. Dodajemy odrobinę masła.
3. Oba ugotowane składniki mieszamy i odstawiamy dla wymieszania smaków. Nie gotujemy więcej.
Potrawy wigilijne: Ryba po grecku
Przepis świąteczny. Ryba po grecku.
Do przyrządzenia ryby po grecku potrzebujemy:
Składniki:
- 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
- 1/2 selera
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy
- 1/2 łyżki soli
- liść laurowy
- olej do smażenia
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- cukier do smaku
Przygotowanie: Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w paski i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, rozdrobnić ją i dodać do warzyw.
Potrawy wigilijne: Kompot z suszonych owoców i bakalii
Skłaniki:
- 10 śliwek suszonych
- 10 moreli suszonych
- 5 daktyli
- 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
- ½ szklanki rodzynek
- 10 plastrów suszonych jabłek
- 10 plastrów suszonych gruszek
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 goździki
- kawałek laski wanilii
- 4 łyżki cukru
- 1 ½ litra wody
Przygotowanie: Owoce i przyprawy zalać wodą , osłodzić i gotować na małym gazie 30 minut . Ostudzić .Podawać przecedzony lub z owocami , chłodny lub letni jak kto woli .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Potrawy wigilijne: Piernik świąteczny
Przepis świąteczny. Piernik świąteczny.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 łyżki cukru,
- 13 dag miodu,
- 1 jajko,
- 10 dag roztopionej margaryny,
- 1,5 łyżeczki sody,
- łyżeczki przyprawy do pierników.
Sposób przyrządzania:
Szybki i niezwykle prosty przepis na wigilijny piernik. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Kutia [składniki]
Szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego, 1/3 szklanki miodu,
garść rodzynek, garść migdałów, pół szklanki słodkiej śmietanki
Kutia [przygotowanie]
Pszenicę należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok.3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z lejącym się miodem oraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej serwować ze śmietanką w oddzielnym naczyniu.