Andżelika Knop, autorka bloga W zielonej kuchni, proponuje churros.
Składniki na około 20 sztuk
- szklanka wody
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru demerara
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 średnie jajka
- olej do smażenia
- drobny cukier do oprószenia
Wykonanie
Do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól. Gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Następnie zdjąć garnek z ognia i utrzeć ciasto drewnianą łyżką, do czasu aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić ciasto do przestygnięcia.
Do wystudzonej masy dodać jajka, następnie zmiksować dokładni ciasto, tak aby było gładkie i gęste.
W dużym garnku rozgrzać olej. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na rozgrzany olej wyciskać churros. Smażyć około 2 minut z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem obsypać delikatnie cukrem. Najlepiej smakują z sosem czekoladowym.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN