Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Churros, czyli pyszny hiszpański przysmak [PRZEPIS]

Andżelika Knop
Churros, czyli pyszny hiszpański przysmak

Andżelika Knop, autorka bloga W zielonej kuchni, proponuje churros.

Składniki na około 20 sztuk

  • szklanka wody
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki cukru demerara
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie jajka
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia

Wykonanie
Do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól. Gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Następnie zdjąć garnek z ognia i utrzeć ciasto drewnianą łyżką, do czasu aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić ciasto do przestygnięcia. 
Do wystudzonej masy dodać jajka, następnie zmiksować dokładni ciasto, tak aby było gładkie i gęste. 
W dużym garnku rozgrzać olej. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na rozgrzany olej wyciskać churros. Smażyć około 2 minut z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem obsypać delikatnie cukrem. Najlepiej smakują z sosem czekoladowym.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska