Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Nie wszyscy krakowianie znajdują jednak czas na przedświąteczne porządki i przygotowanie uroczystej kolacji. Coraz więcej osób decyduje się więc na korzystanie z usług restauracji i firm sprzątających.
Jednymi z wielu krakowskich restauracji, które organizują u siebie kolacje wigilijne są Gościniec pod Zamkiem i Gościniec Floriański. Koszt to 130 zł od osoby. W cenie jest zupa (barszcz czerwony lub grzybowa), danie główne (karp lub dorsz) i deser (kluski z makiem i żurawiną lub kutia). Goście mają też do dyspozycji szwedzki stół, a na nim m.in. śledzie i rybę po grecku.
- Zapisy na kolację wigilijną przyjmujemy do 23 grudnia - mówi Marcin Kułak, menedżer restauracji Gościniec pod Zamkiem. Do tej pory w obu restauracjach miejsca zarezerwowało ok. 50 osób. Są to najczęściej obcokrajowy. Krakowianie wolą urządzić wigilię w domu. Nie znaczy to jednak, że wszystkie potrawy przygotowują samodzielnie.
- Co roku dostaję ok. 30 zamówień na potrawy wigilijne. Połowa klientów zamawia cały zestaw na kilka osób, a część np. samego karpia. Popularne jest także zamawianie pierogów - przyznaje Paweł Bereza, właściciel firmy Modern Catering.
W jego firmie za zestaw złożony z litra barszczu czerwonego, dwóch porcji smażonego karpia królewskiego z czerwoną kapustą, kilograma kutii z miodem i kilograma śledzi w śmietanie trzeba zapłacić 98 złotych.
Michał Kwietniewski z portalu KrakowskieSmaki.pl, zajmującego się dostawą dań z krakowskich restauracji, przyznaje, że z roku na rok coraz więcej klientów zamawia potrawy wigilijne do domu. Krakowianie coraz częściej zamawiają też dania wegańskie i wegetariańskie.
- Współpracujemy z wieloma restauracjami, dlatego jesteśmy w stanie spełnić nawet najbardziej oryginalne oczekiwania klientów - zapewnia Michał Kwietniewski.
Najtańszą opcją jest jednak nadal samodzielne przygotowywanie potraw. Koszt przygotowania kolacji wigilijnej każdy z nas musi jednak ustalić indywidualnie - wszystko zależy od liczby uczestników i tego, ile dań decydujemy się zaserwować gościom.
Nie tylko zamawianie jedzenia czy rezerwowanie stolików w restauracji cieszy się w tym roku dużą popularnością. Krakowianie równie chętnie decydują się na skorzystanie z usług firm sprzątających.
Wybór jest bardzo duży, ale najważniejszą kwestią jest oczywiście cena usługi. Koszt posprzątania mieszkania o powierzchni 50 mkw. waha się między 200-300 zł.
- Przed świętami mamy najwięcej zamówień, codziennie odbieram ok. 15 telefonów, jednak większość terminów mamy już zarezerwowanych. Pracujemy nawet w Wigilię, ale tylko do godz. 13 - mówi Aneta Jastrząb, właścicielka firmy sprzątającej „Oli”.
Kobieta przyznaje, że w tym roku wyjątkowo dużo osób decyduje się na korzystanie z usług firmy. - W porównaniu do ubiegłego roku mamy o 100 proc. więcej zamówień - dodaje Aneta Jastrząb.
Podobnie wygląda to w innych krakowskich firmach zajmujących się sprzątaniem. - Kompleksowe posprzątanie całego trzypokojowego mieszkania kosztuje ok. 250 zł. Obejmuje mycie okien, fliz, piekarnika. Usługi takie jak pranie wykładzin są dodatkowo płatne - mówi Anna Lipowska-Macioł, właścicielka jednej z firm.