Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Ciasto drożdżowe z domową masą makową [PRZEPIS]

mad
Ciasto drożdżowe z domową masą makową.
Ciasto drożdżowe z domową masą makową. Andżelika Knop
Przepis na drożdżowe ciasto z domową masą makową.

Przepisem na ciasto drożdżowe z domową masą makową podzieliła się z nami Andżelika Knop, autorka bloga W zielonej kuchni.

Składniki na blachę o wymiarach 39x 23 cm

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 1/4 kostki masła
  • 2 szklanki mleka
  • jajko


Składniki na masę makową

  • 500 g mielonego maku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki masła
  • skórka pomarańczowa
  • 50 g suszonych moreli
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • żurawina

Wykonanie
Masa makowa. Mak przesypać do rondla, dodać mleko i dotować do czasu aż ziarna zmiękną. W tym czasie pokroić morele i posiekać orzechy. Masło rozpuścić na wolnym ogniu z miodem.  Gdy mak będzie już gotowy, odcedzić go i przełożyć do większej miski. Dodać bakalie oraz miód z masłem. Wymieszać.
Ciasto. Przygotować zaczyn: do miski rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru, zalać szklanką ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, na to wylać zarośnięty zaczyn. Żółtka roztrzepać z cukrem, dołożyć do pozostałych składników. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodać rozpuszczone masło, wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsypać ciasto delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. 
Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Jedną z nich przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć na nie masę makową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. 
Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w pasy (ok. 3cm szerokości). Każdy pas skręć wokół jego własnej osi. Na koniec przykryć masę makową świderkami z ciasta – układać je w centymetrowych odstępach.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. 

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska