Ciasto „snickers” na świąteczny stół [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki śmietany kwaśnej
- 4 żółtka
- szczypta soli
Składniki na masę śmietankową
- 0,7 litra śmietany kremówki 30%
- 2 dag żelatyny
- 1 cukier wanilinowy
- 1/3 szklanki cukru pudru
Składniki na masę kajmakową
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ kostki masła
Składniki na masę orzechową
- 30 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki margaryny lub masła
- 5 łyżek miodu
Wykonanie ciasta:
Ciasto szybko zarobić i upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa śmietanowa. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym, do ubitej dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącego mleka, studzimy do temperatury pokojowej i łączymy z ubitą śmietanką cały czas intensywnie mieszając. Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim, lekko dociskając, aby ciasta dobrze do siebie przyległy.
Masa kajmakowa. Mleko wlać do płaskiego rondelka, wsypać cukier i gotować aż powstanie gęsta jasnobrązowa masa. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ugotowanej wystudzonej masy. Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić na kruchym placku.
Dla bardziej niecierpliwych gospodyń polecamy gotową masę korówkową.
Masa orzechowa. Margarynę i miód włożyć do rondelka i podgrzać tak, aby razem się połączyły, dodać posiekane orzechy i smażyć około 5 minut aby orzechy uzyskały złoty kolor.
Wystudzone orzechy rozłożyć na ciasto.
