Ciasto czekoladowe z żurawiną na świąteczny stół [PRZEPIS]
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ łyżeczki sody
- 6 łyżek kakao
- 500 g dżemu żurawinowego
- 1 i ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- ¾ szklanki oleju
Składniki na lukier:
- 400 g cukru pudru
- 2 cytryny
- 1-2 łyżki wody
Wykonanie:
Połowę dżemu odłożyć. Będzie nam potrzebna do przełożenia ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski. Miksować około 2 minuty, aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, obsypać dokładnie bułką tartą, a następnie przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Piec około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem nakłuwając ciasto. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że jest już gotowe.
Ciasto wyjąć z piekarnika i otworzyć delikatnie tortownicę. Gdy ciasto wystygnie przekroić w poprzek na pół. Pozostałym dżemem wysmarować krążek ciasta, a następnie przykryć drugim delikatnie dociskając.
Cytryny sparzyć. Wycisnąć z nich sok. Połączyć z cukrem pudrem. Gdyby lukier był zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody.
Oblać ciasto lukrem.
Autor: Izabela Pyć / Dwór Korona Karkonoszy
