Miodownik z orzechami na Boże Narodzenie - przepis. - Ciasto to zawsze piekę na święta. Ucieszy każde podniebnie, bo jest po prostu pyszne – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga kulinarnego Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki na ciasto
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową
- 100 g masła
- 2,5 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru
- 200 g orzechów włoskich
Składniki na masę budyniową
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać. W garnuszku rozpuścić masło. Dodać orzechy, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Wyrównać. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Masą przełożyć upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do godzinę do lodówki.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
