Ciasta na Boże Narodzenie. Orzechowiec to jedno z ciast, które pojawia się na bożonarodzeniowych stołach pań z Koła Gospodyń Wiejskich Niepołomice-Podbrabie. Palce lizać!
Składniki na ciasto
- ½ kg maki
- 25 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki mleka lub śmietany
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę
- ½ litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- szklanka cukru
Składniki na polewę
- 20 dag posiekanych orzechów
- ½ kostki masła
- 10 dag cukru
- 2-3 łyżki miodu
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec (około 15 minut w temperaturze 180 stopni).
Masa. Z mleka, maki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Wystudzić. Kostkę masła i szklankę cukru zmiksować z budyniem.
Placki przełożyć masą. Zrobić polewę. Rozpuścić masło z pozostałymi składnikami i ciepła polewę nałożyć na wierch ciasta.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

Wideo