Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Ciasto z orzechami na święta.
Ciasto z orzechami na święta. Fot. archiwum
Pyszny orzechowiec na świąteczny stół.

Ciasta na Boże Narodzenie. Orzechowiec to jedno z ciast, które pojawia się na bożonarodzeniowych stołach pań z Koła Gospodyń Wiejskich Niepołomice-Podbrabie. Palce lizać!

Składniki na ciasto 

  • ½ kg maki 
  • 25 dag margaryny 
  • 2 żółtka 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki mleka lub śmietany 
  • 1 łyżeczka sody

 
 
Składniki na masę

  • ½  litra mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • kostka masła 
  • szklanka cukru 

 
Składniki na polewę

  • 20 dag posiekanych orzechów 
  • ½ kostki masła 
  • 10 dag cukru 
  • 2-3 łyżki miodu

 
 
Wykonanie 
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec (około 15 minut w temperaturze 180 stopni). 
Masa. Z mleka, maki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Wystudzić. Kostkę masła i szklankę cukru zmiksować z budyniem. 
Placki przełożyć masą. Zrobić polewę. Rozpuścić masło z pozostałymi składnikami i ciepła polewę nałożyć na wierch ciasta. 

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska