Sernik na Boże Narodzenie – sprawdzone przepisy naszych Czytelników! Puszysty i kremowy sernik to marzenie wielu gospodyń domowych. Z tymi przepisami zachwycisz wszystkich gości! Sernik to niewątpliwie ciasto, które smakuje wszystkim! Nie może go zabraknąć na Wigilii 2023!

Sernik idealny Sylwii Ładygi [PRZEPIS]
Sylwia Ładyga, uczestniczka show MasteChef zdradza przepis na sernik idealny, którym zachwycała się w programie sama Magda Gessler!
Składniki
- 1 kg sera białego tłustego trzykrotnie zmielonego
- 100 g masła min. 82%
- 200 g drobnego cukru
- 6 wiejskich jaj
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- laska wanilii
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Natłuścić tortownicę (23 cm) i obsypać mąkę ziemniaczaną.
Masło utrzeć drewnianą łyżką z połową szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodawać po jednym żółtku – ucierać cały czas.
Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – wymieszać.
Białka ubić na sztywno, a następnie do ubitych dodać resztę cukru i dokładnie wymieszać.
Do masy z żółtkami dodawać łyżka po łyżce twaróg i wymieszać na gładką masę – robić to również drewnianą łyżką.
Kiedy masa będzie gładka, dodać ubite białka i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika – piec ok. 50 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć do 150 stopni ( bez termoobiegu ) i dopiec jeszcze ok. 15 minut.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.
UWAGA!
Nie „ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie, potem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.

Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone Łukasza Żurka [PRZEPIS]
Składniki na spód
- 200 g herbatników maślanych
- 2 łyżki masła
Składniki na masę serową
- 500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
- 500 g mascarpone
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 i 1/2szklanki drobnego cukru
- 5 jajek
- 2 żółtka
Wykonanie
Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni stopni (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni stopni i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przepis Łukasza Żurka z "Ażurkowego sernika".

Sernik „Isaura” Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
Składniki na masę serową
- 80 dag sera
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 2 szklanki cukru
- budyń waniliowy
Wykonanie
Ciasto. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować razem około 5 minut, następnie pozostawić do ostudzenia. Kiedy masa przestygnie, dodać żółtka i utrzeć. Z tak przygotowanej masy odlać 1/2 szklanki (posłuży jako polewa do gotowego sernika). Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Całość zmiksować, aby powstało jednolite ciasto. Dodać szczyptę soli. Wylać na blaszkę 20x35 cm.
Ser. Żółtka oddzielić od białek, dodać masło, cukier waniliowy, budyń i utrzeć na puszystą masę. Dodać powoli zmielony ser i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem. Ser wyłożyć równomiernie na ciasto i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 60 minut.
Kiedy ciasto odchodzi od brzegu blaszki jest upieczone. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z blaszki i polać czekoladową masą. Jeżeli masa jest zbyt twarda, by nią posmarować ciasto, wówczas wkładamy szklankę do gorącej wody na kilka minut. Można udekorować wiórkami kokosowymi, według uznania.

Pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie Magdaleny i Stanisława Romków [PRZEPIS]
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 kostki masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg sera na sernik
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 30%
- 1 łyżka kakao
- pół czekolady mlecznej
- 1 aromat waniliowy
Składniki na polewę:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
Dekoracja
- orzechy zmielone i kilka orzechów w całości
Wykonanie
Przepis na małą tortownicę.
Ciasto. Połączyć suche składniki, potem dorzucić żółtko i śmietanę i wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć tortownicę i wsadzić do lodówki.
W międzyczasie zrobić masę serową. Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuścić czekoladę (najlepiej na parze) i dodać do masy serowej. Potem wylać masę na spód orzechowy i wyłożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika zrobić polewę. Cukier puder wymieszać z jajkiem, a następnie dodać kakao i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać do masy i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i posypać startymi orzechami, a następnie udekorować całymi orzechami.

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]
Składniki na ciasto kruche
- 1 szklanka mąki
- 60 g masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę serową
- 500 g sera białego
- 50 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
- 1/2 łyżki mąki krupczatki
Dodatkowo
- 6 moreli
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Zobacz też inne przepisy na święta Bożego Narodzenia:
Nie uwierzysz, co dawniej podawano na Wigilię:
