
Lubicie orzechy? Mamy dla was przepisy na ciasta z orzechami. Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze ciasta naszych Czytelników.

Ciasto fit-hit z orzechami ze Słodkiej Manufaktury
Składniki
3 całe jaja
3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
1,5 dojrzałego banana
100 g daktyli
150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych innych orzechów (np. brazylijskich, pekanów lub po prostu pestek słonecznika
garść suszonej żurawiny
łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej(jeśli nie lubicie korzennych ciast (można pominąć)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki -mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.
Przepis Ewy Frymar-Miszczyńskiej

Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową
Składniki na ciasto
160 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
jajko
200 g cukru
1/2 kostki masła
łyżka dowolnego dżemu
łyżka kakao
1/2 łyżki sody
200 g mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Składniki na polewę
5 łyżek cukru pudru
jajko
3 łyżki kakao
1/2 kostki masła
płatki migdałowe
Wykonanie
Roztopić masło w garnku. Do roztopionego masła dodać cukier, jajko i wymieszać. Następnie dodać dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodawać mąkę i dalej mieszać. Na samym końcu dodać mleko, orzechy, rodzynki i skórkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej pergaminem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Dokładnie wymieszać jajka z cukrem pudrem. Potem dodać kakao i dalej mieszać. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło.
Rozpuszczone masło stopniowo wlać do masy i mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wylać ją na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Wojnicki placek królewski z masą jabłkową i orzechową
Składniki na ciasto
20 dag margaryny
30 dag mąki
3 żółtka
łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę jabłkową
1 kg jabłek
1 szklanka cukru kryształu
2 galaretki cytrynowe
Składniki na masę orzechową
15 dag orzechów
1/2 szklanki mleka
2 jajka
szklanka cukru
kostka masła
Składniki na polewę
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, upiec 2 placki.
Masa jabłkowa. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i smażyć z cukrem. Dodać galaretki, dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa. 15 dag orzechów mielonych sparzyć w 1/2 szklanki mleka zagotowanego, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 2 jajka ubić na parze z 1 szklanką cukru kryształu. Utrzeć kostkę masła z ubitymi jajkami i wystudzonymi orzechami.
Polewa. Z podanych składników przygotować polewę.
Przełożenie placka: kruche ciasto, masa jabłkowa, kruche ciasto, masa orzechowa, polewa.
Przepis pań ze stowarzyszenia „Wiklina przyjazny Isep”