Ciasta z orzechami – przepisy. TOP 7 ciast naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto fit-hit z orzechami ze Słodkiej Manufaktury
Składniki
3 całe jaja
3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
1,5 dojrzałego banana
100 g daktyli
150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych innych orzechów (np. brazylijskich, pekanów lub po prostu pestek słonecznika
garść suszonej żurawiny
łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej(jeśli nie lubicie korzennych ciast (można pominąć)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki -mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.
Przepis Ewy Frymar-Miszczyńskiej