Ciasto czekoladowe z musami z gorzkiej i białej czekolady niewątpliwie poprawi wam humor. Warto też przypomnieć, że produkty bogate w przeciwutleniacze, takie jak ciemna czekolada i kakao, wspierają krążenie krwi, zwiększają endorfiny i poprawiają nastrój. Do dzieła!
Ciasto czekoladowe z musami z gorzkiej i białej czekolady
Składniki :
Spód:
- 85 g masła
- 160 g gorzkiej czekolady
- ¾ łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 70 g brązowego cukru
- szczypta soli
Mus z gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao w proszku
- 5 łyżek ciepłej wody
- 190 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej
- 1 i ½ (330 g) szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Mus z białej czekolady
- ¾ łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wody
- 170 g białej czekolady
- 1 i ½ (330 g) szklanki śmietanki 30%
Wykonanie:
Spód
Masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną rozpuścić w kąpieli wodnej w misce, na gładką masę. Ostudzić ok. 5 min. Dodać żółtka, wanilię.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier.
Ubite białka dodawać stopniowo do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy (25 cm). Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni C ok. 20 min. Wystudzić (ciasto może trochę opaść).
Mus z gorzkiej czekolady
Wymieszać kakao z ciepłą wodą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w misce. Ostudzić ok. 5 min. Dodać kakao wymieszane z wodą.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i szczyptą soli.
Do rozpuszczonej czekolady z kakao dodać stopniowo ubitą śmietanę. Wymieszać (mikserem na niskich obrotach).
Gotowy mus wylać na spód ciasta, włożyć do lodówki na min. 15 min.
Mus z białej czekolady
Białą czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić.
W miseczce wymieszać żelatynę z wodą, zostawić na ok. 5 min.
½ szklanki śmietanki zagotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Gorącą śmietanę z rozpuszczoną żelatyną wlać do miski z białą czekoladą, mieszać, aż masa będzie gładka. Schłodzić do temp. Pokojowej, mieszając od czasu do czasu.
Resztę śmietany ubić. Połączyć z ostudzona masą z białą czekoladą.
Gotowy mus wyłożyć na zastygnięty mus z gorzkiej czekolady. Zostawić w lodówce na ok. 3 godz.
Udekorować płatkami czekolady.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Zabierzowa Bocheńskiego
Polecamy też przepisy na inne ciasta:
