Ciasto drożdżowe ze śliwkami – proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami? To wcale nie jest trudne! Zobaczcie przepis krok po kroku!
Macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami? To wcale nie jest trudne! Zobaczcie przepis krok po kroku!
Na temat przygotowania ciasta drożdżowego narosły mity, które niepotrzebnie odstraszają od jego przygotowania wszystkich domowych cukierników mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej. Poniższy przepis to ukłon w ich stronę, a zarazem sposób na pewny sukces drożdżowy. Przechodząc przez recepturę krok po kroku szybko połączycie niezbędne składniki i odkryjecie, że ciasto drożdżowe może być równie proste jak przysłowiowa bułka z masłem, z tą różnicą, że zdecydowanie wspanialej smakuje!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – proste i pyszne [PRZEPIS]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Składniki na ciasto drożdżowe (foremka o średnicy 26 cm):

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
  • 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju Rapso (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 op. drożdży (7 g)
  • 1 op. cukru z wanilią
  • skórka z 1 średniej cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
  • garść orzechów brazylijskich Kresto
  • garść płatków migdałowych Kresto
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
  • cukier puder
  • masło lub olej
  • bułka tarta

Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie