Ciasto francuskie. TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko [PRZEPISY]
Wytrawne ciasto francuskie z morelami i serem pleśniowym Violetty Grzelki
Składniki
opakowanie świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
jajko
ok. 10 świeżych moreli
ser typu roquefort, tu ser pleśniowy Lazur błękitny
świeże, zielone listki do ozdoby, np. rukoli, kolendry, szałwii, kiełki słonecznika
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury wskazanej przez producenta ciasta francuskiego (ok. 180-210 stopni). Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze do pieczenia i ułożyć na dużej, płaskiej blaszce. Jeśli ciasto jest zamrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić. Jajko roztrzepać z łyżeczką zimnej wody i posmarować powierzchnię ciasta.
Morele umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze cząstki, a następnie ułożyć na powierzchni ciasta miąższem do wierzchu. Na koniec rozrzucić pokrojony w małe kostki niebieski ser typu roquefort.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut - do momentu aż urośnie i równomiernie się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika ozdobić świeżymi listkami, na przykład rukoli, kolendry, szałwii czy też dowolnymi kiełkami. Ciasto jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.