Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto marchewkowe na święta - przepis. Trzy propozycje na pyszne ciasto marchewkowe: tradycyjne, fit i z orzechami

Marlena Hebda
Marlena Hebda
Ciasto marchewkowe - przepis. Trzy propozycje na pyszny, świąteczny deser - ciasto marchewkowe klasyczne, fit i z bakaliami [PRZEPIS]
Ciasto marchewkowe - przepis. Trzy propozycje na pyszny, świąteczny deser - ciasto marchewkowe klasyczne, fit i z bakaliami [PRZEPIS] Archiwum
Ciasto marchewkowe to kulinarny must-have na świątecznym stole. Ma w sobie wszystko, co najlepsze - smakowitą wilgoć, miękką i delikatną konsystencję, a co najważniejsze - obłędny smak. W dodatku jest banalnie proste w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie propozycje na trzy wersje tego przepysznego ciasta: klasyczne dla tradycjonalistów, fit dla trzymających linię i z orzechami dla prawdziwych łasuchów. Smacznego!

Ciasto marchewkowe - przepis. Klasyczne ciasto z dodatkiem świątecznego akcentu

Do przygotowania ciasta marchewkowe nie potrzeba wielu składników i wielkich umiejętności. Wystarczy dobry przepis i kilka wolnych chwil. Poniżej podajemy przepis na klasyczne ciasto marchewkowe, ale w iście świątecznym charakterze - z dodatkiem przyprawy piernikowej i pomarańczy. Inspiracją do poniższego przepisu jest przepis pochodzący ze strony Kwestia Smaku.

SKŁADNIKI

na ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g marchewki
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 1 pomarańcza
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

na polewę i dekorację:

  • 250 g sera mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • np. wiórki kokosowe, orzechy, morele, cynamon

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy do podwojenia objętości, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając, w sumie przez ok. 10 minut.
  2. Wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera, dolewamy cieniutkim strumieniem olej.
  3. Następnie dodajemy obraną i drobno startą marchewkę, drobno startą skórkę z pomarańczy, obraną z reszty skórki pomarańczę pokrojoną w małą kosteczkę, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Teraz możemy nastawić piekarnik - 150 stopni C.
  5. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
  6. Suche składniki przesypujemy do miski z marchewką i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
  7. Ciasto wykładamy do formy o średnicy ok. 22 - 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
    W tym czasie robimy masę. Mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i szczyptę soli ubijamy przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy swoją objętość.
    Dobrze wystudzone ciasto przekrajamy poziomo na 2 części. Spód smarujemy połową polewy, przykrywamy drugą częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę polewy po wierzchu.
    Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy orzechami i morelami. Miejscami ciasto możemy oprószyć cynamonem - będzie bardziej świąteczne.

Ciasto marchewkowe fit - przepis. Zdrowsza wersja pysznego wypieku

Dla tych, którzy boją się dodatkowych kilku kilogramów w święta, mamy niepowtarzalną propozycję - nieco zdrowszą i odchudzoną wersję świątecznego wypieku. Przepis został stworzony na podstawie przepisu pochodzącego z akcji Beko #Jedzjakmistrz.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub roztopionego kokosowego
  • 200 g startej marchwii
  • 200 g mąki (pszenną tortową można zastąpić np. pełnoziarnistą lub kokosową)
  • 50 g orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • starta skórkę pomarańczy
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy jajka, cukier i olej.
  3. Przesiewamy mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodajemy startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszamy jeszcze raz.
  5. Całość wlewamy do lekko natłuszczonej blachy. Pieczemy przez 45-55 minut.

Ciasto marchewkowe - przepis. Ciasto marchewkowe z bakaliami i orzechami

Propozycja dla prawdziwych łasuchów i tych, dla których klasyka jest niewystarczająca - ciasto marchewkowe wypełnione bakaliami i czekoladą. Oryginalna wersja nie przewiduje dodatków w postaci masy w środku, ale jeśli bakalie to dla Was za mało, wstawiamy przy okazji szybki przepis na krem twarogowy! Przepis na ciasto pochodzi od autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie, Joaany Tokarz, natomiast na krem twarogowy - z przepisu blogerki kulinarnej Justyny Dragan.

SKŁADNIKI

  • 200 g cukru kryształu
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 250 g startej marchewki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem.
  2. Dolewamy powoli olej, mieszamy.
  3. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli.
  4. Boki tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
  5. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

KREM TWAROGOWY

SKŁADNIKI

  • 400 g twarogu tłustego
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki powyższej konfitury morelowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli nie mamy zmielonego twarogu, należy najpierw trzy razy go zmielić.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodajemy zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej.
  3. Całość miksujemy do połączenia.
  4. Aby wypełnić ciasto kremem, należy najpierw przeciąć je na pół, wysmarować spód połową kremu, przykryć drugą połową ciasta i resztę kremu wyłożyć na wierzch.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska