Ciasto marchewkowe - przepis. Klasyczne ciasto z dodatkiem świątecznego akcentu
Do przygotowania ciasta marchewkowe nie potrzeba wielu składników i wielkich umiejętności. Wystarczy dobry przepis i kilka wolnych chwil. Poniżej podajemy przepis na klasyczne ciasto marchewkowe, ale w iście świątecznym charakterze - z dodatkiem przyprawy piernikowej i pomarańczy. Inspiracją do poniższego przepisu jest przepis pochodzący ze strony Kwestia Smaku.
SKŁADNIKI
na ciasto:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g marchewki
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 1 pomarańcza
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
na polewę i dekorację:
- 250 g sera mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- np. wiórki kokosowe, orzechy, morele, cynamon
PRZYGOTOWANIE
- Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy do podwojenia objętości, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając, w sumie przez ok. 10 minut.
- Wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera, dolewamy cieniutkim strumieniem olej.
- Następnie dodajemy obraną i drobno startą marchewkę, drobno startą skórkę z pomarańczy, obraną z reszty skórki pomarańczę pokrojoną w małą kosteczkę, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Teraz możemy nastawić piekarnik - 150 stopni C.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
- Suche składniki przesypujemy do miski z marchewką i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
- Ciasto wykładamy do formy o średnicy ok. 22 - 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
W tym czasie robimy masę. Mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i szczyptę soli ubijamy przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy swoją objętość.
Dobrze wystudzone ciasto przekrajamy poziomo na 2 części. Spód smarujemy połową polewy, przykrywamy drugą częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę polewy po wierzchu.
Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy orzechami i morelami. Miejscami ciasto możemy oprószyć cynamonem - będzie bardziej świąteczne.
Ciasto marchewkowe fit - przepis. Zdrowsza wersja pysznego wypieku
Dla tych, którzy boją się dodatkowych kilku kilogramów w święta, mamy niepowtarzalną propozycję - nieco zdrowszą i odchudzoną wersję świątecznego wypieku. Przepis został stworzony na podstawie przepisu pochodzącego z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego lub roztopionego kokosowego
- 200 g startej marchwii
- 200 g mąki (pszenną tortową można zastąpić np. pełnoziarnistą lub kokosową)
- 50 g orzechów
- 100 g rodzynek
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżeczki cynamonu
- starta skórkę pomarańczy
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- W jednej misce mieszamy jajka, cukier i olej.
- Przesiewamy mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodajemy do pozostałych składników.
- Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodajemy startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszamy jeszcze raz.
- Całość wlewamy do lekko natłuszczonej blachy. Pieczemy przez 45-55 minut.
Ciasto marchewkowe - przepis. Ciasto marchewkowe z bakaliami i orzechami
Propozycja dla prawdziwych łasuchów i tych, dla których klasyka jest niewystarczająca - ciasto marchewkowe wypełnione bakaliami i czekoladą. Oryginalna wersja nie przewiduje dodatków w postaci masy w środku, ale jeśli bakalie to dla Was za mało, wstawiamy przy okazji szybki przepis na krem twarogowy! Przepis na ciasto pochodzi od autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie, Joaany Tokarz, natomiast na krem twarogowy - z przepisu blogerki kulinarnej Justyny Dragan.
SKŁADNIKI
- 200 g cukru kryształu
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 250 g startej marchewki
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem.
- Dolewamy powoli olej, mieszamy.
- Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli.
- Boki tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
- Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
KREM TWAROGOWY
SKŁADNIKI
- 400 g twarogu tłustego
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki powyższej konfitury morelowej
PRZYGOTOWANIE
- Jeśli nie mamy zmielonego twarogu, należy najpierw trzy razy go zmielić.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodajemy zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej.
- Całość miksujemy do połączenia.
- Aby wypełnić ciasto kremem, należy najpierw przeciąć je na pół, wysmarować spód połową kremu, przykryć drugą połową ciasta i resztę kremu wyłożyć na wierzch.
