https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Tego składnika nigdy nie dodawałaś do baby wielkanocnej. Domownicy aż usiądą z wrażenia

mad
Macie ochotę na nietypową babkę wielkanocną? Zobaczcie przepis.
Macie ochotę na nietypową babkę wielkanocną? Zobaczcie przepis. materiały prasowe
Nietypowa baba wielkanocna? Ani drożdżowa ani piaskowa! Dodaj ten składnik do świątecznego wypieku, a domownicy będą zachwyceni. Babka wyjdzie przepyszna, a wszyscy będą prosić o dokładkę!

Szukasz nietypowego przepisy na wielkanocną babkę? Mamy to! Słodka babka ziemniaczana w polewie czekoladowej to absolutny „must have” na tegoroczne święta. Tajemniczym składnikiem są popularne… ziemniaki. Zobacz przepis.

Składniki (10 porcji):

  • 500 g ziemniaków (2-3 średnie)

  • 350 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

  • 2 duże jaja

  • 300 g cukru

  • 70 g konfitury brzoskwiniowej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 szklanka oleju roślinnego

Polewa:

  • pół szklanki gęstej śmietanki 36%

  • 4 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki kawy zaparzonej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie wielkanocnej baby

Rozgrzej piekarnik do 200 st. Ziemniaki umyj i wyszoruj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i odczekaj aż ostygną na tyle, by można je było obrać. Przełóż do miski. Za pomocą praski przeciśnij ziemniaki na gładką masę. Odmierz 250 g puree. Zachowaj resztę do innego dania. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Formę do pieczenia chleba lub keksówkę o wymiarach 15x10 cm wyłóż papierem do pieczenia.

W średniej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki.

Do dużej miski przełóż ziemniaki, dodaj jajka, cukier, konfiturę i ekstrakt waniliowy i miksuj całość robotem, aż uzyskasz gładką masę. Stopniowo dodawaj olej, ciągle ubijając, aż do całkowitego połączenia. Dodaj suche składniki w dwóch partiach, mieszając tylko do połączenia się po każdym dodaniu.

Wylej ciasto na blaszkę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto na złoty kolor przez 70 minut, aż włożony w środek patyczek będzie suchy. Przenieś ciasto na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i postaw na kratkę. Usuń pergamin i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:

W małym rondlu na średnim ogniu zagotuj śmietanę, masło, cukier, kawę i sól. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i wanilię i mieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Pozostaw do ostygnięcia, aż lekko zgęstnieje, 40-60 minut. Na ciasto wylej ganache, czyli krem czekoladowy (powinien spływać po bokach) i za pomocą małej szpatułki równomiernie rozprowadź po powierzchni.

Przepis Agnieszki Jasińskiej – kucharza, pedagoga, fotografa i trenera w gastronomii oraz ekspertki kulinarnej kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska