Szukasz nietypowego przepisy na wielkanocną babkę? Mamy to! Słodka babka ziemniaczana w polewie czekoladowej to absolutny „must have” na tegoroczne święta. Tajemniczym składnikiem są popularne… ziemniaki. Zobacz przepis.
Składniki (10 porcji):
500 g ziemniaków (2-3 średnie)
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2 duże jaja
300 g cukru
70 g konfitury brzoskwiniowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka oleju roślinnego
Polewa:
pół szklanki gęstej śmietanki 36%
4 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kawy zaparzonej
1/4 łyżeczki soli
200 g gorzkiej czekolady
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie wielkanocnej baby
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Ziemniaki umyj i wyszoruj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i odczekaj aż ostygną na tyle, by można je było obrać. Przełóż do miski. Za pomocą praski przeciśnij ziemniaki na gładką masę. Odmierz 250 g puree. Zachowaj resztę do innego dania. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Formę do pieczenia chleba lub keksówkę o wymiarach 15x10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki.
Wylej ciasto na blaszkę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto na złoty kolor przez 70 minut, aż włożony w środek patyczek będzie suchy. Przenieś ciasto na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i postaw na kratkę. Usuń pergamin i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
W małym rondlu na średnim ogniu zagotuj śmietanę, masło, cukier, kawę i sól. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i wanilię i mieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Pozostaw do ostygnięcia, aż lekko zgęstnieje, 40-60 minut. Na ciasto wylej ganache, czyli krem czekoladowy (powinien spływać po bokach) i za pomocą małej szpatułki równomiernie rozprowadź po powierzchni.
Przepis Agnieszki Jasińskiej – kucharza, pedagoga, fotografa i trenera w gastronomii oraz ekspertki kulinarnej kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”
