Baba wielkanocna na świątecznym stole pojawić się musí. Oprócz tradycyjnej drożdżowej baby warto przygotować babę w nieco nowocześniejszej wersji - rumowo-śliwkową z polewą karmelowo-rumową. Przepis Marietty Mareckiej – ekspertki kulinarnej, autorki książek.

Ciasto:
120 g śliwek kalifornijskich
120 ml ciemnego rumu
300 g mąki pszennej + do obsypania formy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
250 g masła
250 g cukru trzcinowego
2 jaja
200 g gęstej śmietany lub jogurtu
Masło do wysmarowania formy
Polewa:
60 g masła
80 g cukru demerara
70 ml mleka
100 g cukru pudru
Śliwki kalifornijskie do dekoracji
Przygotowanie:
Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy rumem, można to zrobić dzień wcześniej.
Miękkie masło przekładamy do dzieży miksera stacjonarnego, dosypujemy cukier, sól i ucieramy przez min. 20 minut aż cukier trochę się rozpuści, a masło mocno pojaśnieje i zrobi się puszyste. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Śliwki dokładnie odsączamy z rumu, zachowując go do polewy, a śliwki dodajemy do ciasta. Dokładnie, za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy lekko obniżyć temperaturę, żeby babka się nie przypaliła. Babę pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Wyciągamy z pieca, odstawiamy w formie na 5 minut, następnie delikatnie ją wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy polewę:
W rondelku rozpuszczamy masło, jak będzie płynne dosypujemy 80 g cukru i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dolewamy 3-4 łyżki mleka i rum, podgrzewamy nadal i mieszamy. Następnie zmniejszamy gaz i stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ucierając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy stopniowo dolewać mleko i ew. trochę rumu.
Masa bardzo szybko zastyga, należy wylać ją na ciasto natychmiast. Jeśli stężeje zupełnie przed wylaniem na ciasto - należy ją podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając i ewentualnie dolewać odrobinę mleka. Polewamy ciasto, dekorujemy pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi.
