https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Od lat na Wielkanoc robię tylko taką babkę. Goście zawsze proszą o dokładkę

mad
Zobaczcie przepis na pyszną babkę wielkanocną.
Zobaczcie przepis na pyszną babkę wielkanocną. materiały prasowe
Babkę rumowo-śliwkową z polewą karmelowo-rumową robię na Wielkanoc od lat, bo goście zawsze proszą o dokładkę!

Baba wielkanocna na świątecznym stole pojawić się musí. Oprócz tradycyjnej drożdżowej baby warto przygotować babę w nieco nowocześniejszej wersji - rumowo-śliwkową z polewą karmelowo-rumową. Przepis Marietty Mareckiej – ekspertki kulinarnej, autorki książek.

Ta babka wielkanocna nie tylko obłędnie smakuje, ale również świetnie wygląda na wielkanocnym stole.
Ta babka wielkanocna nie tylko obłędnie smakuje, ale również świetnie wygląda na wielkanocnym stole.
materiały prasowe

Ciasto:

  • 120 g śliwek kalifornijskich

  • 120 ml ciemnego rumu

  • 300 g mąki pszennej + do obsypania formy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • Szczypta soli

  • Szczypta cynamonu

  • 250 g masła

  • 250 g cukru trzcinowego

  • 2 jaja

  • 200 g gęstej śmietany lub jogurtu

  • Masło do wysmarowania formy

Polewa:

  • 60 g masła

  • 80 g cukru demerara

  • 70 ml mleka

  • 100 g cukru pudru

  • Śliwki kalifornijskie do dekoracji


Przygotowanie:

Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy rumem, można to zrobić dzień wcześniej.

Miękkie masło przekładamy do dzieży miksera stacjonarnego, dosypujemy cukier, sól i ucieramy przez min. 20 minut aż cukier trochę się rozpuści, a masło mocno pojaśnieje i zrobi się puszyste. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.

Do masła stopniowo dodajemy 1-2 łyżki mąki, miksujemy i dodajemy 1 łyżkę śmietany. Stopniowo dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Na koniec dosypujemy cynamon.

Śliwki dokładnie odsączamy z rumu, zachowując go do polewy, a śliwki dodajemy do ciasta. Dokładnie, za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy lekko obniżyć temperaturę, żeby babka się nie przypaliła. Babę pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Wyciągamy z pieca, odstawiamy w formie na 5 minut, następnie delikatnie ją wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy polewę:

W rondelku rozpuszczamy masło, jak będzie płynne dosypujemy 80 g cukru i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dolewamy 3-4 łyżki mleka i rum, podgrzewamy nadal i mieszamy. Następnie zmniejszamy gaz i stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ucierając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy stopniowo dolewać mleko i ew. trochę rumu.

Masa bardzo szybko zastyga, należy wylać ją na ciasto natychmiast. Jeśli stężeje zupełnie przed wylaniem na ciasto - należy ją podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając i ewentualnie dolewać odrobinę mleka. Polewamy ciasto, dekorujemy pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska