Ciasto z malinami siódme niebo jest nieco pracochłonne, ale smak wynagrodzi nam wszystko - zapewnia Agnieszka Sznajder ze Starego Sącza, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki na spód
- ok. 4 paczki herbatników
Składniki na masę
- opakowanie serka mascarpone
- 25 dag 1/2 litra śmietany kremówki 30 proc.
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Składniki na warstwę malinową
- 3 galaretki malinowe
- 70 dag świeżych malin
- litr wody
Składniki na bezę
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia, a gdy zacznie się ścinać, dodać ją do malin.
Beza. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal miksować, na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać bezę, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w 140 stopniach przez 50-60 minut.
Żelatynę połączyć z gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać serek mascarpone, wanilię i cukier. Gdy wszystko jest połączone, wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć warstwę herbatników, następnie na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, na masę wylać tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch dać drugą połowę białej masy. Na górę ułożyć upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawić do lodówki.
