Ciasto "malinowa chmurka" od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Dziś polecamy nieco zmodyfikowany, łatwiejszy przepis na ten pyszny deser. Pomysł Koła Gospodyń z Białki. Gwarantujemy, że posmakuje każdemu!
Składniki na kruche ciasto
- 400 g maki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na piankę
- 5 białek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 125 ml oleju słonecznikowego
Dodatkowo
- 500 g malin
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie
Ciasto. Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w stosunku 60 do 40 i wstawić do zamrażarki.
Blaszkę (ok. 35x20) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Zetrzeć większą część ciasta i rozłożyć w formie, lekko przyklepać i wyrównać, podpiec na złoto ok. 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić.
Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a potem proszek budyniowy. Na koniec wlać cienką strużką olej.
Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównać i gęsto ułożyć maliny otworkami do góry, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?