Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z czarną porzeczką [PRZEPIS]

Dorota Wójcicka
Przepis na ciasto z czarną porzeczką.

Dorota Wójcicka z Niepołomic, autorka bloga Daktyle w czekoladzie, proponuje pyszne i proste ciasto z porzeczkami

Składniki na ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 90 g miękkiego masła
  • duże jajko

Składniki na nadzienie

  • 3 szklanki czarnej porzeczki
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki pszennej

Wykonanie

Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić.

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.

2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm, Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska