Dorota Wójcicka z Niepołomic, autorka bloga Daktyle w czekoladzie, proponuje pyszne i proste ciasto z porzeczkami
Składniki na ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 90 g miękkiego masła
- duże jajko
Składniki na nadzienie
- 3 szklanki czarnej porzeczki
- 1/4 szklanki cukru
- łyżka mąki pszennej
Wykonanie
Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić.
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.
2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm, Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN