Co zrobić z masą makową? Zobacz przepis na masę makową. Nie tylko kutia i makowiec na Boże Narodzenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Najczęściej masa makowa wykorzystywana jest do zrobienia domowej kutii. Niektóre z potraw świątecznych wymagają jeszcze dodania do bazy pewnych produktów spożywczych. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z masą makową.
Najczęściej masa makowa wykorzystywana jest do zrobienia domowej kutii. Niektóre z potraw świątecznych wymagają jeszcze dodania do bazy pewnych produktów spożywczych. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z masą makową. 123rf.com/olegd
Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie świątecznego stołu bez przysmaków przygotowanych z masą makową. Dobrze zrobiona często wykorzystuje miód, niebieski mak i bakalie. Masa makowa może być używana w wielu słodkich wypiekach i deserach. Zobacz przepis na masę makową i pomysły na jej zastosowanie w kuchni.

W skrócie

Masę makową można bez problemu kupić w sklepie, jednak jej skład pozostawia wiele do życzenia. W wielu przypadkach producenci używają sztucznego miodu i syropu glukozowo-fruktozowego. Gotowe masy mają niską zawartość bakalii, która wahająca się między 10-30 proc i najczęściej wynika głównie z obecności rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. W wielu przypadkach nie będzie to też produkt bezglutenowy, bo zagęszcza się go kaszką pszenną. Weganie i wegetarianie powinni uważnie czytać etykiety, gdyż w składzie gotowej masy makowej od czasu do czasu pojawia się również mleko w proszku. Aby uniknąć korzystania z masy makowej o niskiej jakości, zachęcamy do zrobienia jej własnoręcznie.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zastosowanie masy makowej w kuchni.

Masa makowa – przepis na Boże Narodzenie

Czas przygotowania: 30 minut,
porcja: na jedno ciasto lub deser dla 6-8 osób.

Składniki:

  • 200 g niebieskiego maku,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 i 1/2 łyżki miodu,
  • 1/2 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 80 g rodzynek,
  • 50 ml wody,
  • 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • opcjonalnie: 30 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.

Jak zrobić masę makową?

Przygotowanie:

  1. Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i gotować przez około 15 minut. Następnie należy go odcedzić i zmielić trzykrotnie.
  2. Kolejnym krokiem jest roztopienie masła w garnku o grubym dnie razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową i zmieloną laską wanilii lub jej ekstraktem.
  3. Następnie przesmażone bakalie należy wzbogacić namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.
  4. Masę makową należy smażyć przez 10-15 minut. Następnie należy ją zdjąć z ognia i przestudzić.
  5. Masa makowa jest gotowa do dalszego użycia.

Zastosowanie masy makowej

Domowa masa makowa jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. Jeśli będzie używana do przygotowania makowca, po wystudzeniu należy połączyć ją z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.

Jednak podstawowa masa makowa ma wiele zastosowań. Sprawdzi się przy robieniu świątecznych deserów. Wśród nich są śląskie makówki, a także kutia z pszenicą.

W podobny sposób przygotowywana jest masa z białego maku używana do faszerowania rogali świętomarcińskich.

Masa makowa do klusek wigilijnych aromatyzowana jest rumem. Może być też rozcieńczona słodką śmietanką lub tłustym mlekiem.

Wegańska masa makowa

Warto pamiętać, że masa makowa użyta do wegańskiego makowca nie może mieć w składzie jajek. W to miejsce można ubić aquafaby, czyli wody pozostałej z gotowania ciecierzycy (lub w wersji ze sklepu – pozostałą z puszki lub słoika, w której były strączki). Dzięki temu masa makowa będzie też miała delikatniejszą konsystencję.

Najczęściej masa makowa wykorzystywana jest do zrobienia domowej kutii. Niektóre z potraw świątecznych wymagają jeszcze dodania do bazy pewnych produktów spożywczych. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z masą makową.

Co zrobić z masą makową? Zobacz przepis na masę makową. Nie ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Co zrobić z masą makową? Zobacz przepis na masę makową. Nie tylko kutia i makowiec na Boże Narodzenie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie