Można się śmiać i kiwać głową, ale zupa z młodej pokrzywy może być bardzo smaczna. A na sto procent jest zdrowa! Młoda pokrzywa kryje w sobie mnóstwo dobra. O jej właściwościach leczniczych pisał już w starożytności m.in. Hipokrates, w średniowieczu chwaliła jej właściwości Hildegarda z Bingen. Botanik - Hieronim Bock w XVI wieku wskazywał ją jako jedną z najważniejszych roślin użytkowych o wielostronnych zastosowaniach. W XIX wieku roślina została zapomniana i traktowana tylko jako pokarm dla ubogich, ale dziś wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na naturalne produkty – pokrzywa zyskała ponownie na znaczeniu i popularności.
Poniżej znajdziecie przepisy na zupy, w których głównym składnikiem jest młoda pokrzywa! A jako bonus – przepis na sok z pokrzyw na poprawienie odporności.
Spis treści
Zupa z młodych pokrzyw z kaszą jaglaną

Składniki
- 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
- marchewka
- ziemniak
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
- 4 ząbki czosnku
- biała cebula
- 25 g masła
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę obrać, wymyć i pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem drobiowym i ugotować do miękkości. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Wrzucić pokrzywę, chwilę wymieszać i całość przełożyć do zupy.
Dodać kaszę jaglaną i jeśli mamy ochotę – śmietanę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, podawać z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem.
Przepis Pauliny Nosek
Zupa szczawiowo-pokrzywowa

Składniki
- ok. 30 dag młodej pokrzywy
- ok. 20 dag szczawiu
- masło
- 6 szklanek rosołu
- łyżka mąki
- kilka łyżek śmietany
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Ok. 30 dag młodej pokrzywy (pędy i listki) i ok. 20 dag szczawiu drobniutko pokroić i udusić na maśle (1-2 łyżki) i podlać ok. 6 szklankami rosołu. Gotować przez chwilę, zagęścić lekko płaską łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Przepis Koła Gospodyń w Białce
Sok z pokrzyw na poprawienie odporności

Składniki
- 1 kg świeżych liści lub pędów pokrzywy
- 1 litr gorącej wody
- 1/2 kg cukru lub miodu
Wykonanie
1 kg świeżych liści lub pędów zemleć w maszynce do mięsa. Z całej otrzymanej miazgi wycisnąć sok. Do wyciśniętej pokrzywy dodać 1 litr gorącej wody, poczekać 30 minut. I ponownie wycisnąć sok. Przelać do garnka, dodać 1/2 kg cukru lub miodu i gotować przez 10 minut. Gorący nalewać do wyparzonych słoików. Stosować po 1 łyżce przy skłonnościach do przeziębień lub w czasie grypy czy anginy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
