Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami [PRZEPISY]

mad
Szukacie pomysłów na dania z zielonymi szparagami? Zobaczcie przepisy na pyszną zupę, tartaletki i sałatkę z zielonych szparagów.
Szukacie pomysłów na dania z zielonymi szparagami? Zobaczcie przepisy na pyszną zupę, tartaletki i sałatkę z zielonych szparagów.
Przepisy na dania z zielonymi szparagami.

Szparagi – przepisy. Zupa z zielonych szparagów, pyszna tarta ze szparagami i sałatka ze szparagów. Wszyscy miłośnicy szparagów z utęsknieniem wyczekują momentu, gdy wreszcie pojawią się w sklepach i na straganach. Trzeba jednak działać szybko – sezon na te zielone warzywa nie trwa długo. Wykorzystajmy go więc maksymalnie – przygotowując ze szparagów smaczne tarty, zupy oraz sałatki i komponując je z chrupiącymi orzechami, które są dla nich idealnym towarzystwem.

Sezon na szparagi: od maja do czerwca

Najlepsze świeże szparagi, które w ostatnich latach stały się nieodłącznym elementem wiosennego menu modnych restauracji i coraz częściej przyrządzamy je sami w domu, dostępne są tylko przez dwa miesiące – od maja do końca czerwca. Warto więc, by przez ten czas systematycznie gościły w naszej kuchni.

Szparagi prosto z Włoch

Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4 500 tysiąca lat temu, gdzie szybko zyskały popularność. Kolejnym krokiem w ich karierze był podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, jednak ich głównym producentem są Chiny i Peru. W Polsce plantacje szparagów skupiają się w obrębie województwa wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.

Zielonych i fioletowych szparagów nie trzeba obierać

Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.

Szparagi mają tylko 18 kalorii w 100 gramach!

Nie od dziś wiadomo, że warzywa są źródłem witamin. Czy wiesz co zyskasz włączając do swojej diety różnokolorowe pędy? Ich niskokaloryczność i obecność wysokiej ilości błonnika zainteresuje osoby dbające o linię. 100 g tego produktu ma ich jedyne 18 kcal! Zawartość witamin C i E ma wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry, natomiast wapń, fosfor i potas przyczyniają się do prawidłowego stanu tkanek kostnych. Szparagi powinny zostać uwzględnione także w diecie kobiet planujących ciążę, zawierają bowiem kwas foliowy – element niezbędny do właściwego rozwoju płodu. Udowodniono, że jedzenie szparagów może minimalizować również ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pozytywnie działa na samopoczucie i nastrój.
Szparagi to niewątpliwie wyjątkowe warzywo, a ciekawych przepisów z kolorowymi pędami w roli głównej nie brakuje.

Zupa z zielonych szparagów.
Zupa z zielonych szparagów.

Szparagi przepis: krem szparagowy w towarzystwie orzechów i ziaren

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy


Wykonanie:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i koimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilkucentymetrowe główki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym spodzie rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone łodygi szparagów i smażymy całość mieszając co chwilę przez 3 minuty. Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, dodajemy główki szparagów i gotujemy przez 8 minut. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmujemy kilka główek szparagów, a pozostałe blendujemy na gładką zupę krem razem z jogurtem naturalnym. Podajemy z migdałami, prażonym słonecznikiem, dynią i orzechami pinii (Chrupiącą sałatką).

Tartaletki ze szparagami.
Tartaletki ze szparagami.

Szparagi przepis: tartaletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku

Składniki na nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • pęczek koperku
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland

pieprz i sól

Wykonanie:

Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Nadzienie. Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Siekamy pistacje. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Sałatka z zielonymi szparagami.
Sałatka z zielonymi szparagami.

Szparagi przepis: lekka szparagowa sałatka z orzechami włoskimi

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1/2 kg truskawek
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 150 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Szparagi, szpinak i truskawki myjemy. Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół. Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje. Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie Chandler. W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę.

Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy

Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników

Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem

Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]

Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]

Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?

Zobacz też: TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości

Zobacz też:Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i serkiem

Zobacz też:Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla

Zobacz też:Grill bez wyrzutów sumienia, czyli jak przygotować zdrowe i smaczne potrawy na grilla

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska