Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Consomme z gęsi, tortellini, chrzan, lawenda [PRZEPIS]

Miłosz Kowalski
Consomme z gęsi, tortellini, chrzan, lawenda

Miłosz Kowalski, szef kuchni restauracji L’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, poleca gęsinę.

Składniki Consomme

  • 40 dag korpusu z gęsi
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag selera
  • 10 dag pietruszki
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag pora
  • gałązka lubczyku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Składniki Tortellini

  • 10 dag mąki pszennej
  • żółtko
  • 3 g masła
  • 5 g szalotki
  • 10 dag gęsich żołądków
  • 20 dag tłuszczu z gesi
  • tymianek
  • rozmaryn

Składniki do kaszy gryczanej

  • 5 g kaszy gryczanej
  • świeży chrzan
  • szczypiorek


Składniki na olej lawendowy

  • 5 g lawendy
  • 50 ml oleju rzepakowego

Dodatkowo

  • kwiaty szczypiorku

Wykonanie

Na bazie korpusów gęsich, włoszczyzny i ziół ugotować esencjonalny i klarowny bulion.

Z mąki, żółtka i połowy masła zagnieść ciasto na pierogi i delikatnie doprawić solą. Żołądki doprawić ziołami, czosnkiem i solą, gotować w gęsim tłuszczu o temperaturze 130 st. przez 40 min. Ugotowane żołądki rozdrobnić i połączyć z zeszkloną szalotką i zimnym masłem. Ciasto faszerować przygotowanym farszem i zawinąć w formę tortellini. Gotować we wrzącej osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.

Kaszę ugotować na sypko, wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo startym chrzanem. Olej podgrzać w termomixie do 80 st. i na najwyższych obrotach blendować go z lawendą przez 3 minuty. Odstawić na bok i zdekantować (zlać bez osadu - przyp. red.). Na dnie talerza ułożyć kaszę i podlać ją olejem lawendowym. Na kaszy położyć tortellini. Pieroga udekorować kwiatami szczypiorku i zalać consomme.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska