Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukinia z serem pieczona w piekarniku [PRZEPIS]

Ulla Pałka
Przepis na cukinię z serem pieczoną w piekarniku.

Cukinia pieczona w piekarniku z serem - ten przepis ostatnio podbija internet. U mnie zniknęła w oka mgnieniu - mówi Ulla Pałka z Krzeszowic, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.

Składniki

  • 2 cukinie (średnie)
  • szklanka tartej bułki
  • jajko
  • łyżka mleka
  • pół szklanki startego sera (u mnie wędzony)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Składniki na sos czosnkowy

  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • pieprz

Wykonanie

Cukinię umyć pod zimną wodą, przekroić na pół wszerz. Potem każdą połówkę pokroić na mniejsze części, na przykład na sześć. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem, dodać paprykę, wymieszać. W większej misce wymieszać tartą bułkę (robię tartą bułkę na bieżąco, więc mogę wybrać jej grubość, ale można użyć też zwykłej) i ser.

Panierować cukinię najpierw w jajku, a potem w tartej bułce. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć cukinie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, cukinię piec około 10 minut lub dłużej, tym bardziej będzie chrupiąca. Podawać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy. Obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dać do miseczki, dodać jogurt naturalny, doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Odstawić sos na przynajmniej 30 minut, żeby składniki się połączyły.

Zobacz też: Królowa jesiennych potraw. Dlaczego warto jeść dynię?

Źródło: Agencja TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska