Cukinia pieczona w piekarniku z serem - ten przepis ostatnio podbija internet. U mnie zniknęła w oka mgnieniu - mówi Ulla Pałka z Krzeszowic, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.
Składniki
- 2 cukinie (średnie)
- szklanka tartej bułki
- jajko
- łyżka mleka
- pół szklanki startego sera (u mnie wędzony)
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Składniki na sos czosnkowy
- 2 obrane ząbki czosnku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- pieprz
Wykonanie
Cukinię umyć pod zimną wodą, przekroić na pół wszerz. Potem każdą połówkę pokroić na mniejsze części, na przykład na sześć. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem, dodać paprykę, wymieszać. W większej misce wymieszać tartą bułkę (robię tartą bułkę na bieżąco, więc mogę wybrać jej grubość, ale można użyć też zwykłej) i ser.
Panierować cukinię najpierw w jajku, a potem w tartej bułce. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć cukinie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, cukinię piec około 10 minut lub dłużej, tym bardziej będzie chrupiąca. Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy. Obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dać do miseczki, dodać jogurt naturalny, doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Odstawić sos na przynajmniej 30 minut, żeby składniki się połączyły.
Zobacz też: Królowa jesiennych potraw. Dlaczego warto jeść dynię?
Źródło: Agencja TVN