https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na czekoladowe ciasteczka z orzechami laskowymi.

Przemysław Franczak, dziennikarz działu sportowego Gazety Krakowskiej i autor cotygodniowych felietonów w piątkowym magazynie proponuje na święta czekoladowe ciasteczka z orzechami laskowymi.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g kakao
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 150 g brązowego cukru (najlepiej sprawdza się ciemna odmiana - muscovado)
  • 2 jajka
  • garść posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie
Jeśli macie dzieci, najlepiej takie, które już potrafią coś same przygotować w kuchni, to sprawa jest bardzo prosta: wołacie je, dajecie im składniki, przepis i idziecie oglądać nowy sezon „Stranger Things”. Gotowe! A one niech zaczną od wymieszania mąki, zmielonych orzechów, kakao i soli. Potem trzeba zmiksować masło z cukrem, a następnie - w trakcie mieszania - dorzucić jedno całe jajko i jedno żółtko. Zmiksować na gładko i wsypać przygotowaną mieszankę z mąki. Wyrobione ciasto trzeba zawinąć w folię i schować na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i przygotować foremki do wycinania. W cenie będzie świąteczny dizajn (bałwanki, gwiazdki, choinki, etc.). Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 5 mm, wyciąć ciasteczka i ułożyć na blasze. Posmarować je ubitą pianą z białka i posypać siekanymi orzechami. Piec 15-20 minut. Miłego oglądania!

Źródło: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska