https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czerwone mięso nam nie szkodzi? W tych badaniach wzięli udział naukowcy z UJ

Małgorzata Mrowiec
Fot. Pixabay
Wysoko cenione czasopismo "Annals of Internal Medicine" opublikowało nowe wytyczne żywieniowe dotyczące konsumpcji mięsa czerwonego i przetworzonego. W pracach, które pozwoliły je sformułować, uczestniczyli naukowcy z Uniwersytetów Dalhousie i McMaster w Kanadzie oraz badacze z iberoamerykańskiego i polskiego ośrodka Cochrane, który działa w ramach Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

WIDEO: Krótki wywiad

Jak informuje Adam Koprowski z biura prasowego UJ, międzynarodowy zespół przeprowadził serię przeglądów dostępnych danych naukowych dotyczących tego zagadnienia, według rygorystycznej metodologii. W efekcie badacze stwierdzili, że zmniejszenie konsumpcji czerwonego mięsa lub przetworzonego mięsa przynosi małe lub nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych.

Mięso czerwone obejmuje takie rodzaje mięs jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, konina i kozina. Natomiast mięso przetworzone to mięso konserwowane przez wędzenie, peklowanie, solenie lub przez dodanie konserwantów - a więc np. parówki, kiełbasa, boczek, wędliny.

Na podstawie zebranych danych zespół ekspertów z siedmiu krajów wydał zalecenie, że większość osób może kontynuować spożycie mięsa czerwonego i przetworzonego na dotychczasowym poziomie. Ze względu na to, że dostępne dane naukowe, na podstawie których opracowano zalecenie, charakteryzuje niska pewność, siła zalecenia według klasyfikacji GRADE jest słaba.

Autorzy właśnie opublikowanych artykułów przeprowadzili cztery równoległe tzw. przeglądy systematyczne (czyli przeglądy zbioru wszelkich naukowych publikacji na określony temat), które obejmowały badania, w jakich oceniano możliwy wpływ spożycia mięsa czerwonego i przetworzonego mięsa na ryzyko chorób kardiometabolicznych i nowotworów. Na podstawie 12 badań obejmujących około 54 tys. osób badacze nie stwierdzili statystycznie istotnego ani znaczącego związku między spożyciem mięsa a ryzykiem chorób serca, cukrzycy lub nowotworu. Z kolei na podstawie trzech przeglądów systematycznych tzw. badań kohortowych, w których obserwowano miliony uczestników, naukowcy stwierdzili bardzo małe zmniejszenie ryzyka takich chorób u osób, które spożywały o 3 porcje mniej czerwonego lub przetworzonego mięsa na tydzień, a ponadto zależność ta była bardzo niepewna.

Badacze wykorzystali rygorystyczną metodologię przeglądu danych oraz metody GRADE, które oceniają prawdziwość dowodów dla każdego wyniku.

Trzeba zaznaczyć, że najnowsze badania wywołały duże kontrowersje. Przez część specjalistów już skrytykowane zostało publikowanie zaleceń dietetycznych równoznacznych z promowaniem spożycia czerwonego mięsa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
kpiotr

tak dla przypomnienia kiedyś niezdrowe były także jajka i masło i wszelkie tłuszcze zwierzęce powoli nauka wszystko odszczekuje...nie mięso jest niezdrowe a to czym przemysł spożywczy je faszeruje fosofrany , spulchniacze, konserwanty itp..

L
Lakomczuszek

Dobry smak i pozywnosc czerwonych mies jest swietny gdy jest podparty dobrym czerwonym winkiem.

G
Gość
9 października, 16:17, Gość:

Raczej trzeba byłoby ograniczyć spożycie wieprzowiny, gdyż jest ona tłusta i zawiera sporo cholesterolu, a to prowadzi do miażdżycy. Wołowina jest raczej chuda, cielęcina - chuda, kozina - skrajnie chuda. Tłusta - oprócz wieprzowiny - bywa też baranina, więc też nie powinna być zalecana (jest ciężkostrawna). Zresztą najtłuściejsze i najciężej strawne mięso wcale nie należy do tych "'czerwonych", gdyż jest to … gęsina (jest trudniej strawna nawet od bardzo tłustej wieprzowiny).

To są kolejne mity. Tłuszczu nie można łączyć z cukrami ale tłuste mięso nikomu nie zaszkodziło. Mity o cholesterolu z tego mięsa jeszcze długo będą istniały zanim znikną na dobre.

G
Gość

Raczej trzeba byłoby ograniczyć spożycie wieprzowiny, gdyż jest ona tłusta i zawiera sporo cholesterolu, a to prowadzi do miażdżycy. Wołowina jest raczej chuda, cielęcina - chuda, kozina - skrajnie chuda. Tłusta - oprócz wieprzowiny - bywa też baranina, więc też nie powinna być zalecana (jest ciężkostrawna). Zresztą najtłuściejsze i najciężej strawne mięso wcale nie należy do tych "'czerwonych", gdyż jest to … gęsina (jest trudniej strawna nawet od bardzo tłustej wieprzowiny).

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska