
Żurek czy barszcz biały? Zdania podzielone
Która zupa króluje na wielkanocnym stole? Rywalizacja między tymi daniami od lat nie została zakończona. Co roku jedni opowiadają się za wyższością żurku, drudzy stawiają na barszcz biały.

Po pierwsze zakwas
Kolosalna różnica między żurkiem a barszczem białym jest w użyciu zakwasu. W pierwszym przypadku zupę gotujemy na bazie zakwasu żytniego, w drugim na bazie zakwasu pszennego.

Może być gęsto
Żurek jest gęsty, z kolei barszcz ma lżejszą konsystencję. Do tej pierwszej zupy w niektórych regionach Polski dodaje się wędzonkę i ziemniaki, druga ma mniej intensywny kolor i zazwyczaj robiona jest na kiełbasie.

A może zupa w chlebie?
Obowiązkowe dodatki to przyprawy, chrzan oraz dorzucone na koniec jajko na twardo. Dania mogą być podane w chlebku, co zwiększa walory estetyczne.