Chili con carne to szybkie i sycące danie. To tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood. Wracając do domu z pracy lub szkoły mobilizujemy się do ugotowania obiadu, jednak ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po męczącym dniu jest zmywanie góry naczyń. Znamy ten ból, dlatego proponujemy przepisy na sycące, aromatyczne danie, które przygotujesz zaledwie w jednym garnku! Dodaj do niego garść orzechów – podkręcą smak obiadu, a przy okazji dodadzą ci energii na resztę dnia!
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 100 g orzechów nerkowca Bakalland
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka chilli
- olej
Wykonanie
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy razem często mieszając. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę przesypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku wraz z pomidorami i koncentratem. Dosypujemy posiekane orzechy nerkowca. Dolewamy bulion warzywny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz chilli. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na półmisku.
Zobacz też: Dania jednogarnkowe, czyli sposób na prosty i szybki obiad [PRZEPISY]
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami

Kulinaria