Ryba w zalewie na Wigilię - przepis. - Rybę w zalewie można przygotować kilka dni przed Wigilią. Z podanych proporcji wychodzą ponad dwa duże litrowe słoiki - mówi Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki.
Składniki:
- ok. 1000 g filetów śledziowych lub z mintaja
- 2-3 jajka
- mąka i bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na zalewę:
- około 1 l wody
- 2 cebule pokrojone w talarki
- ok. 250 ml oleju
- 100 ml octu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka tymianku
Wykonanie:
Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i pokroić w poprzek na niewielkie 4-5 cm kawałki. Obtoczyć je w mące, jajku, bułce tartej i smażyć po kilka minut z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Ryba ma być rumiana i usmażona. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i pozostawić do wystudzenia.
W międzyczasie połączyć i zagotować wszystkie składniki zalewy. Gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu, a następnie ostudzić.
Wystudzoną rybę ułożyć w dużym, wyparzonym słoju litrowym lub szklanej wysokiej misie, zalać zimną (!) zalewą tak, aby cała ryba była przykryta i zamknąć lub szczelnie przykryć folią.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
