Dieta bezglutenowa. Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.
Składniki
- 10 łyżek mąki arachidowej (np. Ol'Vita)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- garść dowolnych orzechów
- szczypta soli
Wykonanie
Orzechy posiekać nożem. Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieścić w misce. Całość zmiksować mikserem na masę o konsystencji plasteliny.
Dodać posiekane orzechy, całość wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników.
Uformować małe kuleczki i spłaszczyć je ręką lub widelcem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.
Upieczone wyłożyć na kratkę do studzenia
Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
Wskazówka
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.
Zobacz też:Bezglutenowe cynamonowe ciasto ze śliwkami
Zobacz też:Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserów
Zobacz też:Bezglutenowe ciasto z morelami
Przeczytaj wywiad z Magdaleną i Stanisławem Romkami: Bez glutenu da się żyć, chociaż tęsknimy za obwarzankiem
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też: TOP 12 najlepszych, prostych sałatek
Zobacz też:TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem
Zobacz też:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji na dania ze szparagami
Zobacz też:Przyprawy w kuchni. Dlaczego warto używać naturalnych przypraw i ziół
Zobacz też:Czym zastąpić cukier? Ksylitol, stewia, erytrytol czy tagatoza?
Zobacz też:Domowy zielnik. Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy przez cały rok
Zobacz też:Rokitnik. Poznaj jego właściwości, zastosowanie i pochodzenie
Źródło: Dzień Dobry TVN