MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery bezglutenowe. Aromatyczne bezglutenowe ciasteczka orzechowe [PRZEPIS]

mad
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy. materiały prasowe
Przepis na pyszne ciasteczka z maki arachidowej.

Dieta bezglutenowa. Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.

Składniki

  • 10 łyżek mąki arachidowej (np. Ol'Vita)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • garść dowolnych orzechów
  • szczypta soli

Wykonanie
Orzechy posiekać nożem. Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieścić w misce. Całość zmiksować mikserem na masę o konsystencji plasteliny.
Dodać posiekane orzechy, całość wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników.
Uformować małe kuleczki i spłaszczyć je ręką lub widelcem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.
Upieczone wyłożyć na kratkę do studzenia
Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska