Ciasto z cukinią robi się błyskawicznie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na tortownicę 18-20 cm
- ok. 250 g cukinii
- 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 2 miękkie banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- ok. 150 g daktyl suszonych
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 jajka
Wykonanie
Cukinię ścieramy na średnich oczkach, oprószamy szczyptą soli, odstawiamy na kilkanaście minut, odciskamy.
Płatki zmielone na mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Banany miksujemy z daktylami i masłem orzechowym, dodajemy do płatków owsianych, a następnie wrzucamy cukinię.
Jajka ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy.
Pieczmy około. 35 minut w 180 stopniach.

Wideo