Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania, poleca zdrowe i pożywne batoniki.
Składniki
- 300 g suszonych moreli
- 3 łyżki rodzynek
- 250 g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
- pół szklanki orzechów włoskich (drobno pokrojonych lub zmielonych)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (uwaga, by się nie przypaliły). Morele i rodzynki sparzyć wrzątkiem. Następnie włożyć do rondelka i zalać wodą (tak, by były przykryte). Dodać cynamon i gotować do miękkości (większość wody wyparuje, a masa stanie się dość gęsta). Wystudzić i zmiksować. Dodać drobno posiekane orzechy, płatki i wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 10 minut. Lekko wystudzić i pociąć na prostokąty lub kwadraty. Odłożyć do stężenia na kilka godzin (nawet na całą noc).
Zobacz koniecznie!

Wideo