https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe batoniki owsiano-morelowe bez cukru [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Anna Cyganik-Idęć
Batoniki owsiano-morelowe bez cukru.

Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania, poleca zdrowe i pożywne batoniki.

Składniki

  • 300 g suszonych moreli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 250 g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • pół szklanki orzechów włoskich (drobno pokrojonych lub zmielonych)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (uwaga, by się nie przypaliły). Morele i rodzynki sparzyć wrzątkiem. Następnie włożyć do rondelka i zalać wodą (tak, by były przykryte). Dodać cynamon i gotować do miękkości (większość wody wyparuje, a masa stanie się dość gęsta). Wystudzić i zmiksować. Dodać drobno posiekane orzechy, płatki i wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 10 minut. Lekko wystudzić i pociąć na prostokąty lub kwadraty. Odłożyć do stężenia na kilka godzin (nawet na całą noc).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska