Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe proste pączki z czekoladą i rodzynkami [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Proste pączki z czekoladą i rodzynkami

Blog Kuchnia w czekoladzie to miejsce, gdzie znajdziecie ciekawsze propozycje smacznych dań, które może przyrządzić nawet kuchenny laik.

Składniki na około 30 pączków

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • kieliszek spirytusu
  • 8 dag margaryny
  • 10 dag cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 5 dag drożdży świeżych
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 100 g kremu czekoladowego
  • 5 dag rodzynek
  • cukier puder do posypania po wierzchu
  • około 1 litr oleju do smażenia

Wykonanie
Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Margarynę roztopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrobić w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykroić szklanką krążki. Na połowę krążków nałożyć krem oraz kilka rodzynek, przykryć drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykroić szklanką o mniejszej średnicy. Pączki zostawić do wyrośnięcia, a następnie smażyć na głębokim oleju. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska