Blog Kuchnia w czekoladzie to miejsce, gdzie znajdziecie ciekawsze propozycje smacznych dań, które może przyrządzić nawet kuchenny laik.
Składniki na około 30 pączków
- 1/2 kg mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- kieliszek spirytusu
- 8 dag margaryny
- 10 dag cukru kryształu
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody
- 5 dag drożdży świeżych
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 100 g kremu czekoladowego
- 5 dag rodzynek
- cukier puder do posypania po wierzchu
- około 1 litr oleju do smażenia
Wykonanie
Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Margarynę roztopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrobić w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykroić szklanką krążki. Na połowę krążków nałożyć krem oraz kilka rodzynek, przykryć drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykroić szklanką o mniejszej średnicy. Pączki zostawić do wyrośnięcia, a następnie smażyć na głębokim oleju. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Źródło: Dzień Dobry TVN