Kurczaki trochę inaczej? Bardzo proszę. Fast food z patelni posmakuje każdemu - mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na pitę
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- ok. szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 12 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Składniki na nadzienie
- 2 duże piersi z kurczaka
- opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia)
- duży pomidor
- 1/2 opakowania sera sałatkowego typu Feta
- kilka czarnych oliwek
Składniki na sos
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 małe ząbki czosnku
- ogórek świeży
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Pita. Odmierzyć pół szklanki letniej wody, rozpuścić w niej drożdże i cukier. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać pozostałą wodę, sól oraz rozczyn. Wyrabiając dodać oliwę z oliwek. Ciasto przełożyć do czystej, delikatnie naoliwionej miski i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić, podzielić na 4 części i wyrobić dłońmi bardzo cienkie placki (prawie prześwitujące) z odrobinę grubszym rantem. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (najlepiej rozsmarować go pędzelkiem) po ok. 3 minuty z każdej strony. Pita ma być rumiana, z delikatnymi wybrzuszeniami.
Nadzienie. Piersi z kurczaka pokroić na długie, cienkie słupki i zapleść w warkocze. Oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na rozgrzanej z łyżką oleju patelni grillowej na złoty kolor. Sałatę połączyć z pomidorem, pokrojonymi w talarki oliwkami i serem feta.
Sos. Jogurt połączyć z posiekanym drobno lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno i mocno odciśniętym świeżym ogórkiem oraz solą i pieprzem.
Złożenie dania. Ciepłe placki pita posmarować odrobiną sosu, nałożyć sałatkę, kurczaka i zwinąć boki do środka. Wierzch ponownie polać sosem czosnkowym.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news