https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowy, rozgrzewający syrop korzenny do kawy [PRZEPIS]

mad
Domowy syrop korzenny z cynamonem, imbirem, goździkami, wanilią i miodem.
Domowy syrop korzenny z cynamonem, imbirem, goździkami, wanilią i miodem. Monika Marmuźniak
Przepis na domowy syrop korzenny z cynamonem, imbirem, goździkami, wanilią i miodem.

Przepisem na syrop korzenny - idealny do kawy i jako słodki dodatek do ciasta lub lodów – podzieliła się z nami Czytelniczka Monika Marmuźniak. Pani Monika jest bibliotekarką i zapaloną miłośniczka wypraw rowerowych. Gotuje, podróżuje i ciągle uczy się czegoś nowego. Uwielbia gotowanie zgodnie z naturą i zgodnie z cyklami sezonów. W wolnych chwilach prowadzi blog Sezony.

Składniki na ok. około 500 ml gotowego syropu

  • 2 laski cynamonu
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • starty imbir (około 3 cm)
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżeczka goździków
  • pół laski wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki cukru
  • litr wody


Wykonanie

Najpierw połączyć wszystkie przyprawy. Wanilię przekroić na pół. Dodać cukier, miód oraz wodę. Całość postawić na małym ogniu – im wolniej będzie się gotowało, tym intensywniejszy w smaku będzie syrop. Kiedy woda odparuje, a płyn będzie gęsty (jak syrop) przecedzić go przez sitko do buteleczki. Ja w swoim syropie zostawiłam wanilię oraz część cynamonu, aby wciąż oddawały smak.

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska