Przepisem na syrop korzenny - idealny do kawy i jako słodki dodatek do ciasta lub lodów – podzieliła się z nami Czytelniczka Monika Marmuźniak. Pani Monika jest bibliotekarką i zapaloną miłośniczka wypraw rowerowych. Gotuje, podróżuje i ciągle uczy się czegoś nowego. Uwielbia gotowanie zgodnie z naturą i zgodnie z cyklami sezonów. W wolnych chwilach prowadzi blog Sezony.
Składniki na ok. około 500 ml gotowego syropu
- 2 laski cynamonu
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- starty imbir (około 3 cm)
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- łyżeczka goździków
- pół laski wanilii
- 3 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- litr wody
Wykonanie
Najpierw połączyć wszystkie przyprawy. Wanilię przekroić na pół. Dodać cukier, miód oraz wodę. Całość postawić na małym ogniu – im wolniej będzie się gotowało, tym intensywniejszy w smaku będzie syrop. Kiedy woda odparuje, a płyn będzie gęsty (jak syrop) przecedzić go przez sitko do buteleczki. Ja w swoim syropie zostawiłam wanilię oraz część cynamonu, aby wciąż oddawały smak.
Zobacz też: Przekąski. Chipsy niekoniecznie ziemniaczane – z czego przygotować chrupiące talarki?
Zobacz też:Przekąski na andrzejki. Zobacz TOP 7 niezwykłych dań na imprezę
Zobacz też:TOP 10 przekąsek na imprezę andrzejkową naszych Czytelników
Zobacz też:Potrawy z kurczaka. TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Źródło: Dzień Dobry TVN