Poszukując w polskiej kuchni dań, które z miejsca poprawią nam nastrój, wystarczy zwrócić się ku najpyszniejszym wspomnieniom z dzieciństwa. Jednym z nich jest właśnie domowy smalec.
Domowy smalec do chleba z boczku [PRZEPIS]

Składniki
- 1 kg surowego boczku
- 2 duże cebule
- 1 jabłko
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Surowy boczek pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka. Jabłko obrać i również pokroić w kostkę.
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek. Smażyć do chwili, gdy boczek będzie mocno rumiany, a cały tłuszcz się wytopi. Wrzucić cebulę i podsmażyć do momentu aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodać jabłko. Posolić i popieprzyć do smaku. Zdjąć z ognia i jeszcze ciepły przełożyć do kamionkowego naczynia.
Podawać z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym.
Zobacz też inne przepisy na pyszne dania z dzieciństwa:
Polecamy też:

Wideo