Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki poleca pyszny smalec z gęsi do chleba.
Jak zrobić smalec z gęsi do chleba? Zobaczcie przepis!
Składniki
- 20-30 dag gęsiego tłuszczu
- jabłko
- 5 dag cebuli
- 5 dag smalcu
- sól
Wykonanie
Tłuszcz gęsi opłukać, obrać z błony, pokroić w drobną kostkę, stopić. Osobno usmażyć na smalcu posiekaną cebulkę. Usmażyć, nie rumieniąc, na jasnozłoty kolor, włożyć obrane starte na tarce o grubych oczkach jabłko, chwilę dusić razem, aż jabłko zmięknie i da się rozetrzeć. Włożyć cebulkę z jabłkiem do tłuszczu z gęsi( skwarki najpierw wybrać) i chwilę smażyć razem. Lekko posolić, dodać sproszkowany majeranek. Ostudzić.
Szukasz pomysłów na dania z gęsią? Zobacz też:
POLECAMY SPRAWDZONY PRZEPIS:

Wideo