- Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjaznym środowisku systemem gospodarowania rolniczego. Opiera się na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w przyrodzie, przez odpowiednie nimi pokierowanie i dostosowanie do warunków konkretnego gospodarstwa. Dzięki uprawie i hodowli bez agrochemii oraz kontrolowanym metodom produkcji, przyczynia się do zachowania bioróżnorodności i ochrony zasobów naturalnych oraz produkcji żywności wysokiej jakości. W tym systemie produkcji wykorzystuje się przede wszystkim siły natury, nie oznacza to, że nie nawozi się i nie chroni roślin przed szkodnikami i chorobami. Podstawą nawożenia roślin są nawozy naturalne i organiczne, wyprodukowane w danym gospodarstwie oraz nawozy mineralne (kopaliny niesyntezowane chemicznie) i inne substancje dopuszczone odpowiednimi przepisami do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Dotyczy to również środków ochrony roślin. Nie do przecenienia jest tu również rola właściwego płodozmianu. Chów zwierząt z kolei oparty jest na paszach ekologicznych, zarówno własnych, jak i z zakupu.
- A czego nie wolno?
Wyklucza się stosowanie syntetycznych substancji, takich jak: nawozy sztuczne, chemiczne pestycydy, hormony wzrostu. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie organizmów modyfikowanych genetycznie i ich pochodnych.
- Jak wygląda certyfikacja?
- Aby gospodarstwo mogło produkować produkty ekologiczne, musi poddać się procedurom kontroli i certyfikacji przez jednostkę certyfikującą, wybraną z dziesięciu zatwierdzonych obecnie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uprawniony inspektor ekologiczny kontroluje zawsze całe gospodarstwo, ze szczególnym uwzględnieniem elementów produkcji ekologicznej. Chodzi o to, aby stwierdzić, czy zgłoszona przez rolnika produkcja prowadzona jest zgodnie z zasadami ekologii, zawartymi w odpowiednich przepisach - unijnych, jak i krajowych. Po pozytywnej weryfikacji kontroli przeprowadzonej w gospodarstwie, dyrektor jednostki certyfikującej wydaje certyfikat na określone produkty z datą jego ważności. Chciałbym podkreślić, że w celu wyeliminowania podróbek produktów ekologicznych, nazwą gospodarstwo ekologiczne czy produkt ekologiczny można posługiwać się jedynie po uzyskaniu odpowiedniego certyfikatu. W innych przypadkach jest to niedozwolone, aby nie wprowadzać w błąd potencjalnych nabywców, co do sposobu wytwarzania produktu.
- Skąd bierzemy pewność, że żywność ekologiczna jest dla nas bezpieczna?
- Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że środki spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od pozostałości środków ochrony roślin i hormonów, a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów modyfikowanych genetycznie.
- Na co zwracać uwagę kupując taką żywność?
- Konsument powinien sprawdzić, czy opakowanie jest odpowiednio oznakowane. Musi być na nim umieszczone logo rolnictwa ekologicznego i numer jednostki certyfikującej.
- Rolnicy chcą prowadzić ekogospodarstwa?
- Jest dosyć duże zainteresowanie rolnictwem ekologicznym. W głównej mierze wpłynęły na to specjalne dopłaty. Te, po spełnieniu szeregu formalności, można uzyskać z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Są jakby rekompensatą za większą pracochłonność i mniejszą wydajność produkcji. Sporo gospodarstw przeznacza swoje produkty jedynie na samozaopatrzenie. W na-szym rejonie są też wysokoprodukcyjne gospodarstwa ekologiczne, zajmujące się produkcją ekologicznego mleka krowiego, koziego, czy wysokojakościowej wołowiny.