Kilka dni przed Wielkanocą to okres w roku, kiedy kupujemy najwięcej jajek. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina nad na Twitterze, na co zwracać uwagę w czasie zakupów. Wiedzieliście na przykład, że data minimalnej trwałości jajek to 28 dni od zniesienia? UOKiK dodaje: informacja „ekstra” lub „ekstra świeże” oznacza, że od zniesienia jajek minęło nie więcej niż 9 dni.
W sklepach czy na targowiskach jajka możemy kupić w różnych rozmiarach - zazwyczaj im mniejsze, tym tańsze. "Oznaczone literami XL powinny ważyć co najmniej 73 g, L – 63-72 g, M – 53-62 g, S – poniżej 53 g. Kontrola IH wykazała, że 10 proc. partii jaj kwalifikowało się do niższej kategorii wagowej, niż wynikało to z informacji na opakowaniu".
Co powinno znaleźć się na skorupce jajka kupowanego w sklepie? Ważną informacją dla klienta jest pierwszy numer, który oznacza metodę chowu kur, których jajka są nas oferowane. Poza tym na skorupce widnieje kod producenta. Wróćmy jednak to cyfr z początku pieczątki.
- 0 oznacza chów ekologiczny,
- 1 to chów na wolnym wybiegu,
- 2 to chów ściółkowy,
- 3 to chów klatkowy
"Ukrywanie informacji, że jaja są od kur z chowu klatkowego, grafiki sugerujące, że kury biegają po wybiegu, gdy tak nie było, zawyżanie klasy wagowej jaj – to najcięższe grzechy sprzedawców wykryte przez IH", przywołuje UOKiK.
Co warto wiedzieć o jajkach? Film Politechniki Łódzkiej:
___________________________
Agro Pomorska odcinek 58
