W niedzielę, w szymbarskim skansenie poza historią rządziła będzie kuchnia pogórzańska i to taka sprzed lat. Jak za naszych dziadków, a nawet pradziadków. Wszystko w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.
- Naprawdę będzie co skosztować – zapowiada z nieukrywanym entuzjazmem Michał Liana, kierownik skansenu. - Groch z kapustą, gołąbki z ziemniakami, mordonie, gomółki, kasza ze śliwkami, kołacze ze serem, groch z kapustą, no i oczywiście prołzioki – wylicza.
Kuchnią zajmą się członkowie zespołu folklorystycznego Polanie z Kobylanki. Wielkie gotowanie zacznie się już jutro i potrwa do soboty.
Europejskie Dni Dziedzictwa i warsztaty pierogów
Poza atrakcjami dla podniebienia będzie także coś do zrobienia – na przykład pierogi. Michał Liana już teraz zachęca, by zajrzeć do skansenowego spichlerza, bo tam najlepsze gospodynie z Polan będą prowadziły warsztaty z pierogami w roli głównej.
- Będzie go można sobie samemu ulepić i oczywiście ugotować. To samo z prołzioakimi – chętni sami przychodują ciasto, a potem upieką na blasze – zachęca Liana.
Na tym nie koniec, bo będzie można zwiedzić skansen, ale tym razem w kulinarnym kontekście i posłuchać opowieści o tym, jak się gotowało, gdy nie było robotów planetarnych, kuchenek mikrofalowych, tosterów, ani innych automatów do gotowania.
Europejskie Dni Dziedzictwa - Kulinarne Szlaki Pogórza
15 września, gdz. 11-15
- godz. 11.00 - 15.00 - degustacja potraw pogórzańskich, warsztaty kulinarne
- godz. 11.30 - zwiedzanie z przewodnikiem I grupa
- godz. 12.30 - zwiedzanie z przewodnikiem II grupa
