Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fasolka po bretońsku – z kiełbasą i boczkiem lub mięsem. Na ostro lub po chłopsku jak u babci - z żeberkami [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszną fasolkę po bretońsku? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Na zdjęciu fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem.
Macie ochotę na pyszną fasolkę po bretońsku? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Na zdjęciu fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem. Fot. Joanna Tokarz
Fasolka po bretońsku to pyszne i pożywne danie. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na: fasolkę po bretońsku z kiełbasą i boczkiem, pikantną fasolkę po bretońsku z karkówką i kminkiem oraz fasolkę po chłopsku Koła Gospodyń Wiejskich.

Głównym składnikiem fasolki po bretońsku jest popularna fasola „Jaś” Warto podkreślić, że ta jedna z najstarszych roślin, działa zarówno na zdrowie, urodę jak i... rozum człowieka. Jest bogata w białko, ma wysoką zawartość aminokwasu i lizyny, których brak w produktach zbożowych. Ilość białka w suchych nasionach roślin strączkowych jest zbliżona do jego zawartości w mięsie. Co ważne - białko roślinne nasion strączkowych jest w pełni wykorzystane przez organizm człowieka
To dlatego fasolka po bretońsku jest daniem zdrowym, smacznym, sycącym i pysznym!

Spis treści

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem - pyszna i prosta [PRZEPIS]

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem.
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem. Fot. Joanna Tokarz

Składniki: 

  • 500 g fasoli "Jaś" 
  • 500 g wędzonego boczku 
  • 500 g kiełbasy (np. śląska, toruńska) 
  • 1 puszka pomidorów (400 g) 
  • 4 łyżki prażonej cebulki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 3 listki laurowe 
  • 150 g przecieru pomidorowego 
  • 1 pełna łyżka mąki 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 
  • 3 łyżki suszonego majeranku

Wykonanie fasolki po bretońsku: 
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie minimum 12 godzin, następnie wybrać ziarenka jeśli są nadpsute i zalać świeżą wodą (około 3 litry). Gotować minimum godzinę na wolnym ogniu. 
W czasie gotowania fasoli podsmażyć najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z kiełbasą pokrojoną w półtalarki. Przyrumienione wędliny przełożyć do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodać także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawić przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości grochu- jeszcze około jedną godzinę.  
Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego dodać odmierzoną ilość mąki i energicznie zamieszać, przełożyć do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzić do zagotowania, dodać suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem [PRZEPIS]

Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem.
Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 40 dag fasoli "Jaś"
  • 1/2 kg karkówki bez kości
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki kminku
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Fasolka „po chłopsku” z kiełbasą, boczkiem i żeberkami Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Fasolka „po chłopsku” Koła Gospodyń Wiejskich.
Fasolka „po chłopsku” Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. archiwum

Składniki

  • 1 kg fasoli „Jaś”
  • wędzone żeberka wieprzowe
  • 30 dag kiełbasy
  • 20 dag boczku wędzonego
  • duża marchewka
  • mała pietruszka
  • duża cebulka
  • natka selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • przecier pomidorowy (lub sos pomidorowy)
  • pieprz, sól, papryka – do smaku

Wykonanie
Fasolę wypłukać, namoczyć na 12 godzin. Gotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 2 godzin). Żeberka gotować oddzielnie (po ugotowaniu odcedzić wywar i połączyć z gotującą się fasolą). Żeberka obrać, drobno pokroić i pomieszać z drobno pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Podsmażyć na złoty kolor.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić drobno i podsmażyć na tłuszczu z boczku i kiełbasy. Podsmażone warzywa zalać przecierem pomidorowym i dusić przez 10 minut.
Następnie połączyć fasolę, podpieczone mięso i jarzyny. Zagotować 5 minut. Doprawić według uznania. Smacznego!
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Łysej Góry (gmina Dębno).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska