Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Filet drobiowy grillowany orientalnie [PRZEPIS]

Agnieszka Sznajder
Agnieszka Sznejder
Filet drobiowy grillowany orientalnie.

Agnieszka Sznejder, autorka bloga Apetyczna babeczka, poleca grillowanego fileta.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 filety z kurczaka

Składniki na marynatę do mięsa

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • Miks sałat ok. 10-12 dag - roszponka, rukola, sałata lodowa

Składniki na dressing do sałaty

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • cukier 

Wykonanie
Przygotować marynatę do mięsa. Fileta umyć, osuszyć i natrzeć olejem z przyprawami. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnie grillową. Grill wyłożyć papierem do pieczenia, aby mięso było bardziej soczyste, a płytki grilla pozostaną czyste. Filet jest gotowy po około 10-12 minutach po zapiekaniu na grillu 1000 W. Gorące mięso pokroić na małe paski i podawać z sałatą wymieszaną z dressingiem.

Zobacz też:TOP 10 przepisów na dania ze szparagami

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska