Agnieszka Sznejder, autorka bloga Apetyczna babeczka, poleca grillowanego fileta.
Składniki dla 4 osób:
- 2 filety z kurczaka
Składniki na marynatę do mięsa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- Miks sałat ok. 10-12 dag - roszponka, rukola, sałata lodowa
Składniki na dressing do sałaty
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie
Przygotować marynatę do mięsa. Fileta umyć, osuszyć i natrzeć olejem z przyprawami. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnie grillową. Grill wyłożyć papierem do pieczenia, aby mięso było bardziej soczyste, a płytki grilla pozostaną czyste. Filet jest gotowy po około 10-12 minutach po zapiekaniu na grillu 1000 W. Gorące mięso pokroić na małe paski i podawać z sałatą wymieszaną z dressingiem.