Przekąski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie to składnik, który zawsze powinien gościć w naszej lodówce. W kilkanaście minut można stworzyć z nim wytrawne dania, przekąski albo deser. Przygotowywanie ciasta francuskiego od podstaw jest bardzo trudne, ale w sklepach można zdobyć ciasto gotowe do pieczenia. W związku z tym nawet kulinarny amator będzie potrafił przygotować wyjątkowo pyszne francuskie paluchy serowe. – Aby danie nabrało bardziej wyrazistego smaku możemy przyrządzić je z dodatkiem sera żółtego. Wybierzmy taki, który nie straci swoich walorów podczas obróbki termicznej. Niektóre sery pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmieniać smak i zapach na gorszy. Są i też takie, które powinno się piec w określonej - nie za wysokiej temperaturze i tylko przez ściśle określony czas. Do paluchów francuskich najlepiej użyć sera żółtego gouda, który po podgrzaniu bardzo dobrze się topi i ciągnie, wydobywając smak potrawy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Pokazujemy jak krok po kroku przygotować tę smakowitą przekąskę. Będzie szybko, prosto i bardzo smacznie!
Paluchy serowe z ciasta francuskiego [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- papryka słodka w proszku
Wykonanie
KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.
![Francuskie paluchy serowe w trzech krokach – idealna przekąska na imprezę [PRZEPIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/94/48/5bfd550243d60_o,size,380x238,q,71,h,4f772f.jpg)
KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.
![Francuskie paluchy serowe w trzech krokach – idealna przekąska na imprezę [PRZEPIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d4/a6/5bfd5520b7c6c_o,size,380x238,q,71,h,b5450f.jpg)
KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.
![Francuskie paluchy serowe w trzech krokach – idealna przekąska na imprezę [PRZEPIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6b/81/5bfd5543055b7_o,size,380x238,q,71,h,50ade0.jpg)
