Dania jednogarnkowe często goszczą na stole Katarzyny Skuty z Krakowa. - Garnek rozmaitości jest jedną z ulubionych potraw mojego męża - zdradza pani Katarzyna.
Składniki
- kawałek kiełbasy wędzonej
- kawałek boczku
- duża cebula
- 2 marchewki
- kilka liści kapusty białej
- 500 ml soku pomidorowego
- 2-3 marynowane papryki
- puszka kukurydzy
- olej, cukier, sól, pieprz i ostra musztarda do smaku
Wykonanie
Boczek i kiełbasę pokroić na kawałki, wrzucić wraz z cebulą do rondla i obsmażyć (jeśli boczek mało tłusty, dodać trochę oleju do smażenia). Dołożyć pokrojoną marchewkę i poszatkowaną kapustę. Obsmażyć chwilę i wlać sok pomidorowy. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i pokrojoną w paski paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać trochę ostrej musztardy. Przykryć i dusić chwilę, w tym czasie sok pomidorowy zgęstnieje. Podawać z pieczywem, ryżem lub bez dodatków.
W przypadku braku któregoś ze składników można zastąpić go innym i dodać np. ziemniaki, pieczarki, inny rodzaj mięsa (np. pieczonego kurczaka z obiadu).
