Do wspólnej kulinarnej zabawy dali się przekonać starosta Maria Gubała, wicestarosta Stanisław Kaszyk, radny powiatowy Roman Dziubina, burmistrz Rafał Kukla i jego zastępca Łukasz Bałajewicz oraz przewodniczący Rady Miasta Robert Ryndak. W drużynie mediów zaś byli Lech Klimek z Gazety Krakowskiej, Aleksandra Podziewska-Żygadło z Radia Kraków oraz Marek Podraza reprezentujący Gorlice.tv.
Wszyscy mieli jedno zadanie - ulepić pierogi z kapustą, grzybami bądź suszonymi śliwkami. Technika - dowolna, można było również stosować sobie tylko znane kulinarne sztuczki i tajemnice. Zadanie nie było łatwe, bo w Gorlicach jest zimno. Ciasto stygło i twardniało, wałek z trudem dawał sobie z nim radę. Okazało się natomiast, że niektórzy, na przykład Robert Ryndak, temat pierogów znają doskonale.
Radny twierdził wręcz, że w domu to właśnie on je przyrządza. I chyba coś w tym jest, bo pokazał kilka swoich patentów, między innymi do pierogowego ciasta dodał... kminek. Konkurs wygrali samorządowcy - zajęli wspólnie najwyższy stopień na podium. Media musiały zadowolić się drugą lokatą. Zabawa była przednia, każdy z kucharzy miał wiele dystansu do siebie. I o to przecież chodziło.
ŚWIĘTA 2018: ZOBACZ KONIECZNIE
FLESZ: Koniec sztucznych ogni na Sylwestra