https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gorlicki Mistrz Smaku, czyli gotowanie na scenie. W rolach głównych samorządowcy i media. Zadanie: pierogi z kapustą i grzybami

Halina Gajda
Czwarty konkurs Gorlicki Mistrz Smaku za nami. Tym razem do walki o tytuł stanęły drużyny samorządowców i przedstawicieli mediów. Na scenie wrzało, kotłowało się, sypała się mąka, lała woda, topiło masło...

Do wspólnej kulinarnej zabawy dali się przekonać starosta Maria Gubała, wicestarosta Stanisław Kaszyk, radny powiatowy Roman Dziubina, burmistrz Rafał Kukla i jego zastępca Łukasz Bałajewicz oraz przewodniczący Rady Miasta Robert Ryndak. W drużynie mediów zaś byli Lech Klimek z Gazety Krakowskiej, Aleksandra Podziewska-Żygadło z Radia Kraków oraz Marek Podraza reprezentujący Gorlice.tv.

Wszyscy mieli jedno zadanie - ulepić pierogi z kapustą, grzybami bądź suszonymi śliwkami. Technika - dowolna, można było również stosować sobie tylko znane kulinarne sztuczki i tajemnice. Zadanie nie było łatwe, bo w Gorlicach jest zimno. Ciasto stygło i twardniało, wałek z trudem dawał sobie z nim radę. Okazało się natomiast, że niektórzy, na przykład Robert Ryndak, temat pierogów znają doskonale.

Radny twierdził wręcz, że w domu to właśnie on je przyrządza. I chyba coś w tym jest, bo pokazał kilka swoich patentów, między innymi do pierogowego ciasta dodał... kminek. Konkurs wygrali samorządowcy - zajęli wspólnie najwyższy stopień na podium. Media musiały zadowolić się drugą lokatą. Zabawa była przednia, każdy z kucharzy miał wiele dystansu do siebie. I o to przecież chodziło.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska