https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolski Festiwal Smaku zagościł na Rynku w Gorlicach. Gospodynie częstują domowymi smakołykami. Gotuje Andrzej Polan

Agnieszka Nigbor-Chmura
O tym, że gospodynie z gorlickiego słyną z dobrej kuchni, to wiadomo. Tak samo zresztą, jak z gościnności
O tym, że gospodynie z gorlickiego słyną z dobrej kuchni, to wiadomo. Tak samo zresztą, jak z gościnności Agnieszka Nigbor-Chmura
Małopolski Festiwal Smaku oficjalnie otwarty przez marszałka Witolda Kozłowskiego kusi smakami i aromatami. Swoje stoiska dokładnie w południe otworzyło dziesięć kół gospodyń i gospodarzy wiejskich, ale też członkowie stowarzyszeń. Są reprezentacje z Ropicy Górnej, Woli Łużańskiej, Biecza, Stróżnej, Smerekowca, Siar, Owczar, Dominikowic, Kobylanki i Staszkówki. Praca w kuchni Andrzeja Polana wre od wczesnego przedpołudnia. Wszystko po to, by gorliczanie mogli spróbować serwowanych przez niego czterech różnych dań.

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie

od 16 lat

O tym, że gospodynie z Gorlickiego słyną z dobrej kuchni, to wiadomo. Tak samo zresztą, jak z gościnności. Dzisiaj karmią rzesze gorliczan, które przyszły na Małopolski Festiwal Smaku. Stoły uginają się od ciast, chlebów podawanych ze smalcem i ogórkiem małosolnym, do tego bigos, gulasz z grochu, różnej maści pierogi, prołzioki, wytrawne placki z dodatkiem warzyw. Wszystko smaczne i zdrowe.

Panie mają tremę, bo przed nimi konkursowe szranki festiwalu. Podczas nich zaprezentują po jednym ze swoich dań. Finał konkursu jeszcze dzisiaj.

Na płycie rynku przy Pawilonie Historii Miasta są natomiast stragany z dobrodziejstwami z całej Małopolski - wędlinami, owczymi serami, sokami, owocami, ciastami, naturalnymi kosmetykami.

Szef kuchni Andrzej Polan gotuje dzisiaj dla gorliczan. Wyserwował już 12 blach ciasta drożdżowego, a przed nami jeszcze trzy pyszne dania.
Ciasto drożdżowe z miętowym twarogiem z borówkami i kruszonką, kisyło z szynki ze zsiadłym mlekiem i suszonymi jabłkami, kiszeniaki - gołąbki z żurawiną, gruszką i kiszoną kapustą, napitok z maślanki, soku z kiszonych ogórków i wreszcie mastyło jak beszamel z makaronem i grzybami.

To wszystko dzisiaj gorliczanie mogą popróbować w kuchni Andrzeja Polana, nietuzinkowego kucharza i szefa kuchni znanego z kącika kulinarnego "Dzień Dobry TVN" oraz programu "Polska ze smakiem", emitowanego na antenie kanału telewizyjnego Kuchnia+

Frajdą dla dzieci jest stoisko z malowaniem twarzy i kuchnia molekularna, która dzięki suchemu lodowy kopci i dymi ku uciesze najmłodszych.

Przed nami jeszcze koncertowy wieczór. Ok. 16.30 na scenie wystąpi One Step, a ok. 19 Kapela Ciupaga!

Wideo

Wybrane dla Ciebie

Test dla fanów żużla. Rozpoznaj zawodników z polskiej ekstraligi

Test dla fanów żużla. Rozpoznaj zawodników z polskiej ekstraligi

Dawne kino Światowid zamknięte na trzy lata. Budynek czeka gruntowna modernizacja

Dawne kino Światowid zamknięte na trzy lata. Budynek czeka gruntowna modernizacja

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska