Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prawdziwy smak Małopolski prezentowano w Skawinie. Tu był finał festiwalu z czarnymi pierogami

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Tegoroczna osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku zakończyła się w Skawinie na Rynku. Wspaniałe potrawy przygotowywał mistrz kuchni, autor książek kulinarnych Andrzej Polan. Mało tego panie z kół gospodyń wiejskich, przedstawiciele grup lokalnych, stowarzyszeń i organizacji także prezentowały co potrafią. A komisja jurorów degustowała i wybierała zwycięzców konkursu na najsmaczniejszy produkt.

- Finał tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Skawinie był smaczny, radosny i kolorowy. Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował najlepsze potrawy. Festiwal jasno pokazuje, że Małopolska nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje - mówi wicemarszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka, który w gotowaniu brał czynny udział.

Okazało się też, że w kuchni świetnie radzi sobie burmistrz Skawiny Norbert Rzepisko. W całej imprezie uczestniczyli jako goście minister infrastruktury Andrzej Adamczyk, starosta krakowski Wojciech Pałka. Wręczyli wyróżnienia i nagrody dla małopolskich producentów i kół gospodyń wiejskich.

Ta edycja Festiwalu odbywała się pod hasłem: „Pełno… LETNIE Smakowanie”. Jej finał był w Skawinie. Ale wcześniej smaki województwa prezentowano w: Brzesku, Brzeszczach, Suchej Beskidzkiej, Dąbrowie Tarnowskiej, Sromowcach Niżnych, Proszowicach i Wolbromiu.

Skawina doceniona ze smakiem

- Przez fakt, że finał tej smakowitej imprezy jest na Rynku w Skawinie czujemy się docenieni. To okazja do zabawy i promocji Skawiny w skali województwa - mówi burmistrz miasta Norbert Rzepisko.

Na stoiskach festiwalowych oferowano: miody, pieczywo, wędliny, wyroby z lawendy, przetwory, oleje, sosy i ciasta. Wśród zespołów i kół gospodyń wiejskich, które prezentowały swoje smakołyki, potrawy dawne i najnowsze były także koła z gminy Skawina z: Krzęcina, Radziszowa, Jaśkowic, Woli Radziszowskiej, Borku Szlacheckiego i Wielkich Dróg.

Mistrzowskie czarne pierogi

Panie zapraszały do degustacji. Miały wspaniałe dania np. pierogi czarne jak smoła. Już było podejrzenie, że dodały tam węgla, ale tego składnika nie używały. Częstowały i co ciekawe zdradzały też receptury.

- To pierogi, które zrobiłyśmy z ciasta z dodatkiem naturalnej farby z ośmiornicy, a w farszu znalazły się warzywa i łosoś. Pierogi te podajemy z sosem, który według mnie jest tu niezbędny i pyszny z cebulki, wina, gałki muszkatołowej i śmietany - mówi Teresa Sotwin, przewodnicząca KGW Krzęcin, które należy do Skawińskiego Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich. To te czarne pierogi okrzyknięto najsmaczniejszym daniem w konkursie.

Wydarzenie zwieńczył koncert zespołu Alergen i okolicznościowy tort. Podczas festiwalu przeprowadzono zbiórkę charytatywną na rzecz rocznej Aleksandry Dzwonek, która nie słyszy i potrzebuje pieniędzy na operację w Stanach Zjednoczonych. Możesz pomóc dołączając do zbiórki dla Oli na Siepomaga.pl. Kliknij tu

Zwycięzcy i wyróżnieni w Małopolskim Festiwalu Smaku

Koła gospodyń wiejskich:

  • I miejsce - Skawińskie Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich - Czarne pierogi
  • II miejsce - Wolanki z pasją - Potrawka wolańska na wywarze z gęsi o smaku ogórkowym z klopsikami wieprzowymi
  • III miejsce - KGW Kaszowianki - Ziemniak faszerowany kiełbasą lisiecką pod serową pierzynką

Wyróżnienia otrzymali:

  • KGW Dąbrowianki - Dąbrowska pychotka dyniowa
  • KGW Czułów - Pyncok z grochym
  • Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Wielkie Drogi - Spóła

Wystawcy:

  • I miejsce - Juhas-Bis - Syrecki sądeckie
  • II miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne Aleksandra i Dariusz Błaszczyk - Chleb na zakwasie żytnim, pszenno razowy
  • III miejsce - Lavendziarnia Stoki 6 - Młody Ocet z kwiatów lawendy

Wyróżnienia otrzymali:

  • Zakład Masarski "Majerczyk" - Swojska podhalańska kiełbasa
  • Cukiernio-Lodziarnia „MELBA” - Lody tradycyjne o smaku śliwki węgierki
  • Przetwórstwo Mięsne "Płatek" - Szynka ze spiżarni płatka z sosem chrzanowym
Walki rycerskie na łące przed zamkiem w Korzkwi

Juromania 2023. Inscenizacje walk rycerskich na zamku w Korz...

Zmiany w Kodeksie Pracy od 26 kwietnia

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Prawdziwy smak Małopolski prezentowano w Skawinie. Tu był finał festiwalu z czarnymi pierogami - Dziennik Polski

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska