- Finał tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Skawinie był smaczny, radosny i kolorowy. Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował najlepsze potrawy. Festiwal jasno pokazuje, że Małopolska nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje - mówi wicemarszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka, który w gotowaniu brał czynny udział.
Okazało się też, że w kuchni świetnie radzi sobie burmistrz Skawiny Norbert Rzepisko. W całej imprezie uczestniczyli jako goście minister infrastruktury Andrzej Adamczyk, starosta krakowski Wojciech Pałka. Wręczyli wyróżnienia i nagrody dla małopolskich producentów i kół gospodyń wiejskich.
Ta edycja Festiwalu odbywała się pod hasłem: „Pełno… LETNIE Smakowanie”. Jej finał był w Skawinie. Ale wcześniej smaki województwa prezentowano w: Brzesku, Brzeszczach, Suchej Beskidzkiej, Dąbrowie Tarnowskiej, Sromowcach Niżnych, Proszowicach i Wolbromiu.
Skawina doceniona ze smakiem
- Przez fakt, że finał tej smakowitej imprezy jest na Rynku w Skawinie czujemy się docenieni. To okazja do zabawy i promocji Skawiny w skali województwa - mówi burmistrz miasta Norbert Rzepisko.
Na stoiskach festiwalowych oferowano: miody, pieczywo, wędliny, wyroby z lawendy, przetwory, oleje, sosy i ciasta. Wśród zespołów i kół gospodyń wiejskich, które prezentowały swoje smakołyki, potrawy dawne i najnowsze były także koła z gminy Skawina z: Krzęcina, Radziszowa, Jaśkowic, Woli Radziszowskiej, Borku Szlacheckiego i Wielkich Dróg.
Mistrzowskie czarne pierogi
Panie zapraszały do degustacji. Miały wspaniałe dania np. pierogi czarne jak smoła. Już było podejrzenie, że dodały tam węgla, ale tego składnika nie używały. Częstowały i co ciekawe zdradzały też receptury.
- To pierogi, które zrobiłyśmy z ciasta z dodatkiem naturalnej farby z ośmiornicy, a w farszu znalazły się warzywa i łosoś. Pierogi te podajemy z sosem, który według mnie jest tu niezbędny i pyszny z cebulki, wina, gałki muszkatołowej i śmietany - mówi Teresa Sotwin, przewodnicząca KGW Krzęcin, które należy do Skawińskiego Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich. To te czarne pierogi okrzyknięto najsmaczniejszym daniem w konkursie.
Wydarzenie zwieńczył koncert zespołu Alergen i okolicznościowy tort. Podczas festiwalu przeprowadzono zbiórkę charytatywną na rzecz rocznej Aleksandry Dzwonek, która nie słyszy i potrzebuje pieniędzy na operację w Stanach Zjednoczonych. Możesz pomóc dołączając do zbiórki dla Oli na Siepomaga.pl. Kliknij tu
Zwycięzcy i wyróżnieni w Małopolskim Festiwalu Smaku
Koła gospodyń wiejskich:
- I miejsce - Skawińskie Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich - Czarne pierogi
- II miejsce - Wolanki z pasją - Potrawka wolańska na wywarze z gęsi o smaku ogórkowym z klopsikami wieprzowymi
- III miejsce - KGW Kaszowianki - Ziemniak faszerowany kiełbasą lisiecką pod serową pierzynką
Wyróżnienia otrzymali:
- KGW Dąbrowianki - Dąbrowska pychotka dyniowa
- KGW Czułów - Pyncok z grochym
- Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Wielkie Drogi - Spóła
Wystawcy:
- I miejsce - Juhas-Bis - Syrecki sądeckie
- II miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne Aleksandra i Dariusz Błaszczyk - Chleb na zakwasie żytnim, pszenno razowy
- III miejsce - Lavendziarnia Stoki 6 - Młody Ocet z kwiatów lawendy
Wyróżnienia otrzymali:
- Zakład Masarski "Majerczyk" - Swojska podhalańska kiełbasa
- Cukiernio-Lodziarnia „MELBA” - Lody tradycyjne o smaku śliwki węgierki
- Przetwórstwo Mięsne "Płatek" - Szynka ze spiżarni płatka z sosem chrzanowym
Juromania 2023. Inscenizacje walk rycerskich na zamku w Korz...
- Diabli Dół i Boża Wola. Nazwy małopolskich wsi, o których nie słyszeliście!
- Urok Ojcowskiego Parku Narodowego zimową porą. Tunel oszronionych drzew i sanie
- Najpiękniejsze zabytki powiatu krakowskiego wraz z gospodyniami trafiły do kalendarza
- Strefa aktywności gospodarczej w Miękini została otwarta. Firmy już kupują działki
- Na podium rankingu małopolskich gmin nieustająco Wielka Wieś i Zielonki
- Nietoperzowy Szlak. Nowa atrakcja turystyczna pod Krakowem
Zmiany w Kodeksie Pracy od 26 kwietnia
