Gotowanie na parze. Sałatka z łososiem na parze i dietetyczny gulasz na parze [PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Gotowanie na parze jest nie tylko modne, ale i zdrowe!
Gotowanie na parze to sposób na kuchnię w stylu fit, dlatego zachęcamy do wypróbowania jednego z naszych przepisów.

Gotowanie na parze. Cenimy jego funkcjonalność – dzięki przygotowywaniu potraw w ten sposób, produkty takie jak warzywa czy mięso tracą zdecydowanie mniej wartości odżywczych w porównaniu do tych gotowanych w wodzie czy smażonych na rozgrzanym oleju. Posypując dania na parze orzechami lub pestkami wzbogacamy je o dodatkowe witaminy i minerały. To także sposób na kuchnię w stylu fit, dlatego zachęcamy do wypróbowania jednego z naszych przepisów. Sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu i chwyć po bambusowy koszyczek!

Sałatka z łososiem gotowanym na parze.
Sałatka z łososiem gotowanym na parze.

Zielona, chrupiąca sałatka z łososiem na parze [PRZEPIS]

Składniki:

  • filet z łososia
  • awokado
  • roszponka
  • 100 g Jagód Goji Bakalland
  • 100 g Pestek dyni Bakalland
  • 100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz


Wykonanie

W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą. Oprószamy rybę solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w koszyczku, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Parujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. Na talerz wykładamy umytą roszponkę, pokrojone awokado i kawałki łososia. Całość posypujemy jagodami goji i pestkami dyni oraz Chrupiącą Sałatką.

Dietetyczny gulasz warzywny gotowany na parze.
Dietetyczny gulasz warzywny gotowany na parze.

Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
  • 1 duża cebula
  • świeży szczypiorek
  • czarne oliwki
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku


Wykonanie

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana kroimy w kostkę, umieszczamy w misce, zasypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przy pomocy ręcznika papierowego odsączamy wytrąconą wodę, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek – w cienkie plasterki. W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. W koszyczku układamy równomierną warstwę warzyw, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Warzywa parujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut do pożądanej miękkości. W miseczce łączymy ze sobą składniki na sos. Uparowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy czarne oliwki, żurawinę i orzechy nerkowca, po czym całość mieszamy dokładnie z sosem. Posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Zobacz koniecznie:8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników

Zobacz koniecznie:Przepisy na ogórki małosolne

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3