Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z Gacą. Ryba dla zdrowia i energii

Konrad Gaca
Fot. Agnieszka Kozłowska/Gaca centrum
Już w przyszłym tygodniu zaprezentujemy rozstrzygnięcia lutowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Wszyscy, którzy chcą przyłączyć się do walki o 28 dni bezpłatnego korzystania z programu Gaca System oraz mieć szansę w walce o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania, powinni się śpieszyć i jak najszybciej nadsyłać swoje pomysły przepisów na rybę po grecku.

Danie miesiąca można przyrządzać na wiele, bardzo smacznych i zdrowych sposobów. Jeśli ktoś jeszcze się do tego nie przekonał, powinien czym prędzej zapoznać się z przepisem Małgorzaty Paszczyk. To nasza klubowiczka, która korzystając ze wszystkich udogodnień Gaca System, wykonała kawał dobrej roboty. Kiedy po raz pierwszy zaczęła swoją przygodę z programem dietetyczno-treningowym, ważyła dokładnie tyle samo, ile miała centymetrów wzrostu. Tak, chociaż trudno w to uwierzyć, w jej karcie w rubryce wzrost i waga ciała musieliśmy wpisać 155. Pani Małgosia była w dramatycznym stanie. Wyniszczona psychicznie i fizycznie, cierpiąca na przeróżne dolegliwości spowodowane przez taką olbrzymią nadwagę, znalazła w sobie dość siły, żeby podjąć walkę o uratowanie siebie samej. Dzięki jej zaufaniu do programu i rygorystycznemu trzymaniu się zaleceń, jakie otrzymywała w czasie konsultacji, pani Małgorzata zaczęła chudnąć i wracać do zdrowia. Po 14 miesiącach ważyła o 97 kg mniej. Idealną wagę utrzymuje już od roku. Dzięki temu jest odmienioną kobietą.

Polecana przez Małgorzatę Paszczyk ryba po grecku ma w składzie dorsza. To lekkostrawna ryba morska, której systematyczne jedzenie może nam przynieść liczne korzyści. Po pierwsze, dorsz to znakomite źródło łatwo przy-swajalnego białka. Po drugie, jest bogatym źródłem wielu witamin oraz makro- i mikroelementów. Duże ilości selenu, jakie znajdziemy w dorszu, ko- rzystnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego. Dlatego warto pamiętać o tym pierwiastku szczególnie w czasie, gdy łatwo o zaziębienia i choroby. Ponadto korzystnie wpływa on na pracę układu krwionośnego, zapobiegając zmianom miażdżycowym. Pomaga chronić stawy przed reumatoidalnym zapaleniem oraz walczyć z wolnymi rodnikami. Systematyczne spożywanie pokarmów bogatych w selen jest łączone ze skuteczną profilaktyką antynowotworową. Panów z pewnością zainteresuje wiadomość, że niedobory tego pierwiastka mogą się przekładać na problemy z męskością, a odpowiednia podaż korzystnie wpływa na libido. Omawiając zalety dorsza, trzeba wspomnieć o występujących w nim witaminach: z grupy B - odpowiedzialnych za pracę serca, układu nerwowe-go, stan skóry oraz funkcjonowanie układu trawienia, D3 - wzmacnia układ nerwowy i kostny, poprawia krążenie i wzmacnia odporność organizmu, a obecność witaminy PP pomaga obniżać poziom złego cholesterolu.

Rodzynki to smaczny, ale także kaloryczny dodatek. Dlatego po potrawy, w których występują, powinniśmy sięgać po zakończeniu procesu odchudzania. O tej odmianie bakalii powinniśmy pamiętać z kilku względów. Rodzynki zawierają błonnik, który pomaga regulować pracę układu pokarmowego, a także witaminy z grupy B oraz magnez (zwany także pierwiastkiem życia, bo to on odpowiada między innymi za nasze samopoczucie i stan nerwów, pomaga w regeneracji). Rodzynki przydają się także w walce z osteoporozą, co jest zasługą obecności w nich wapnia i boru.

Przez lata o pieczarkach mówiono, że jedynie dodają smaku potrawom, a nie mają żadnych wartości odżywczych. Teraz wiemy, że to nieprawda, gdyż są one źródłem błonnika. Zawierają witaminy z grupy B, a także fosfor, potas i żelazo, a wszystko to przy niewielkiej zawartości kalorii.

Marchew to składnik wszystkich omawianych dotychczas przepisów na rybę po grecku, dlatego jedynie pokrótce przypomnimy jej zalety. Sprawdza się ona jako środek wzmacniający odporność, obniżający poziom złego cholesterolu oraz chroniący przed wolnymi rodnikami, a w połączeniu z resztą składników - znakomicie smakuje. O czym warto przekonać się samemu.

RYBA PO GRECKU Z PIECZARKAMI I RODZYNKAMI
Autorką przepisu jest Małgorzata Paszczyk, która korzystając z GACA SYSTEM pod okiem Konrada Gacy schudła 97 kg i od ponad roku utrzymuje formę

Składniki dla 4 osób:
4 filety z dorsza 500 g pieczarek 4 duże marchewki 100 g rodzynek 1 duża cebula 2 korzenie pietruszki 2 średnie pomidory

Wykonanie:

Rybę pieczemy w piekarniku w 160 st. C przez 30 min. Marchew i korzenie pietruszki gotujemy na pa-rze, po czym ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczarki, cebulę i pomidory kroimy w kostkę i do- dajemy do marchewki i korzenia pietruszki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Gdy już zmiękną, dodaje-my je do warzyw. Tak przygotowane warzywa wykładamy na rybę i pieczemy przez 20 min w 150 st. C.

Możesz wiedzieć więcej!Kliknij, zarejestruj się i korzystaj już dziś!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska